Objavljeni računi za Costabellu: Trošili stotine tisuća kuna, nitko ne zna na što

Foto: Index, 123rf

BLINDIRANA  vrata, čuvari i čuvarice, ostavljanje svih osobnih stvari, mobitela, fotoaparata, cigareta, ključeva, kemijskih olovaka, upaljača. Ni s čim osim s odjećom na sebi ne može se ući u sjedište državne tvrtke nevinog naziva Agencija za komercijalnu djelatnost, skraćeno AKD.
 
Ta agencija, a zapravo tvrtka pod izravnom upravom Ministarstva unutarnjih poslova štiti mnoge državne objekte, brine se o tiskanju dokumenata i novca, da ih malo ozbiljnije shvaćamo AKD bi bio hrvatski Secret Service.
 
No, ne shvaćamo ih ozbiljno, niti oni sami sebe doživljavaju kao neki važan faktor u državi. Oni, u našem slučaju štite račune napravljene u Vili Costabella, kući u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova. Da bi se došlo do računa uredno posloženih po godinama treba ostaviti sve pokretnine iza sebe. Računi se ne smiju fotografirati, u točno ograničenom vremenu smije ih se pogledati, ponešto prepisati -  samo olovkom i na papiru koje daju službenici AKD-a.
 
Index je  imao samo dvadesetak minuta za pregledavanje računa.

Cijene se određuju proizvoljno
 
Interes za račune u MUP-ovoj vili pobudilo je ljetovanje obitelji premijera Tihomira Oreškovića pa je MUP  odlučio otvoriti račune za sve koji su od 2009. godine boravili tamo. Prema računima koji su Indexu dani na uvid cijene u Vili Costabella su, u jednu ruku, pristupačne, dok su u drugu daleko pretjerane. Tako je 2009. godine boca piva u vili stajala 6,06 kuna, a kilo šećera, smeđeg, čak 250 kuna. Tri i pol kilograma hobotnice moglo se dobiti za samo 215 kuna, ali jedan biftek naplatili su 450 kuna i Coca-Clu uz njega još gotov 30 kuna. Cijene u vili Costabella se određuju proizvoljno, a sve ih plaća AKD s potpisom ministra unutarnjih poslova. 
 
Prema predočenim nam računima najštedljiviji su bili u vrijeme premijerke Jadranke Kosor. Ona je potrošila samo 175 kuna, na jedan buket cvijeća i još pet ruža. Ni hranu, ni piće, ni spavanje nije fakturirano. Fascikl 2005. godine je daleko tanji od svih ostalih.
 
No, već 2011. godine u vili je potrošeno 50,028 kuna za goste konferencije o zaštiti i sigurnosti osobnih dokumenata. Koliko je gostiju bilo i čime su nabili toliku cifru iz računa je nemoguće saznati.
 
„Na računu piše jedna osoba, ali to ne znači da je zaista i bila samo jedna osoba. To tako računalni program prikazuje“, neuvjerljivo nam je objasnila službenica AKD-a zadužena da pazi da ne bismo otuđili neki račun. Uz nju je još jedan naoružani čuvar.
 
Sljedeće 2012. godine računi se samo redaju. Sve ih potpisuje ministar unutarnjih poslova, tada je to bio Ranko Ostoić, bez imena onih koji su boravili u vili. Samo on smije potpisati račune, objašnjava nam službenica,.
 
U kolovozu 2008. godine na račun „konzumacije jelovnika“ potrošeno je 20.854 kune. Već početkom rujna još 7480 kuna. Od 22. do 26. studenog 27 osoba je je iz Grand Hotela Adriatic naručilo 32,144 kune hrane, i još pića po dva računa. Na jednom stoji iznos od 9300, na drugom 2642, a trećem joj 1209 kuna. 
 
Trošenje se nastavlja i u 2013. godini. U ožujku je fakturirano 8528 kuna, u svibnju 10273 kune, u lipnju 76161 kuna, u rujnu se ispostavljena dva računa – jedna na 15610 kuna, drugi na 24075 kuna. Costabellu je po posebni računima posjetila delegacija iz Iraka. Oni su 18. srpnja 2013. godine napravili račun od čak 97908 kuna, tjedan dana kasnije netko bezimen je napravio još 37 656 kuna računa.7. kolovoza, pak, ispostavljen je još jedan račun bez imena na iznos od 45809 kuna. 
 
Pojavila se "posluga"
 
Sljedeće 2014. godine računi u vili su se počeli voditi nešto drugačije. Tako se u rujnu pojavljuju dva računa s objašnjenjem „posluga“. Jedan iznosi 8294 kune, drugi 11645 kuna. U listopadu iste godine pojavljuje se i nespecificirani račun s nazivom „Trgovačka roba“ na 2417 kuna. Iz ostalih računa može se doznati samo da su u jednom trenutku 23. studenog u vili boravile četiri osobe kojima je to naplaćeno 2559 kuna. Međutim, s istim datumom izdan je račun i za šest osoba kojima je boravak u vili naplaćen 3063,96 kuna. Odnosno, nije naplaćen njima nego AKD-u i državnom proračunu. 
 
2016 . godine, prema predočenim nam računima u vili Costabella počelo se trošiti tek u lipnju. Prvi račun nosi datum 21. lipnja 2016. godine. Pozamašan je, čak 63.095,90 kuna. Od toga samo na čišćenje vile otpada 7250 kuna dok je na pranje i peglanje potrošeno gotovo dvije tisuće kuna.
 
U AKD-u tvrde da su gosti vile tom prilikom potrošili samo 19,892 kune dok su sav ostali trošak napravili djelatnici osiguranja i to na catering. Koliko je osoba tom prilikom boravilo u vili iz računa se ne može saznati, kao ni broj djelatnika osiguranja. Za razliku od toga zna se da su u veljači ove godine poslovni partneri državnog protokola, nepoznatih šest osoba, u samo jedan dan potrošili 5691 kunu. Niti tisuću kuna po osobi.