Ako je Marica Vidaković znala za ponudu, mogla bi dobiti do osam godina zatvora

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/ZSE

RAT za Kraš koji traje od početka rujna podigao je cijenu dionice te kompanije na preko 1000 kuna. S obzirom na to da se cijena Kraša do rujna dugo vrtjela ispod 400 kuna, to je mnogim dioničarima donijelo dobru zaradu, ali i probleme.

U ratu za Kraš Mesna industrija Braća Pivac i srpski biznismen Šaranović

U problemima se našla prokuristica Kraša Marica Vidaković koja je uoči objave ponude za preuzimanje od strane najvećeg pojedinačnog dioničara Mesne industrije Braća Pivac, kupila 900 dionica, što su neki protumačili kao trgovanje na temelju povlaštenih informacija pa su je prijavili Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA-i). A snažan rast cijene dionica ne ide u prilog ni Pivcima, kojima meta preuzimanja svaki dan poskupljuje. 

Dionice koje je Vidaković kupila za 351 tisuću sada vrijede oko 900 tisuća kuna

Vidaković koja sada ima oko 8000 dionica, koje je kroz godine stjecala na različite načine - od kupnje putem burze do dobivanja dionica kroz Kraševe programe nagrađivanja menadžera - 27. kolovoza ove godine kupila je na Zagrebačkoj burzi 900 dionica kompanije koju vodi po cijeni od 390 kuna, što znači da je ukupni iznos transakcije bio 351 tisuću kuna. Te dionice kupljene krajem kolovoza, danas, mjesec dana kasnije, na burzi vrijede oko 900 tisuća kuna.

Rast cijene počeo je 5. rujna kada je netko nepoznat krenuo u snažniju kupnju dionica pa je cijena dionice Kraša porasla na preko 400 kuna. Pojačan promet nastavlja se i sljedećih dana te 9. rujna najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija Braća Pivac, objavljuje putem Zagrebačke burze da zajedno s tvrtkom Kraš ESOP, u kojoj su dionice radnika Kraša i čiji je član i Marica Vidaković, kreće u pregovore oko ponude za preuzimanje kompanije. 

Vidaković kao šefica u Krašu zna informacije koje nisu poznate široj javnosti

Time je Vidaković došla u vrlo nezgodnu situaciju jer kao odgovorna osoba u Krašu, zna informacije koje nisu poznate široj javnosti pa se stvorila sumnja da je možda znala i za pripremu ponude za preuzimanje koja je objavljena desetak dana nakon što je ona kupila dionice. Iako je rast dionica potaknut kupnjom tada nepoznatog kupca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je srpski biznismen Nebojša Šaranović, poznato je da je ponuda za preuzimanje gotovo uvijek pokretač rasta cijene na burzi.

Ako pretpostavimo da su Pivci i Kraš ESOP odlučili ići u javnu ponudu dionica nakon što su vidjeli da cijena raste i tako se, na neki način, obraniti od preuzimanja, to otvara nova pitanja. Jesu li znali za Šaranovićev interes za Kraš ako su na temelju nekoliko milijuna kuna prometa zaključili da netko drugi želi ući u kompaniju? Ako jesu, onda opet dolazimo do toga da su možda postojale određene informacije koje nisu bile poznate javnosti, a na temelju kojih se moglo zaključiti da će doći do rasta cijene.

Braća Pivac kažu da ne smiju ništa komentirati

Jučer smo poslali upit u Mesnu industriju Braća Pivac s pitanjima jesu li ranije bili u kontaktu sa Šaranovićem i jesu li bili upoznati s njegovim interesom za Kraš te jesu li osigurali novac za preuzimanje Kraša s obzirom na to da se radi o iznosu od više stotina milijuna kuna, no odgovorili su nam samo da zbog toga što je objavljena ponuda za preuzimanje, ne smiju ništa komentirati dok je proces u tijeku.

Marica Vidaković je još ranije Indexu poslala mail u kojem tvrdi da kada je kupovala dionice, nije mogla znati da će doći do rasta cijene i da je "moguće da se radi o naručenim napadima na nju i radničko dioničarstvo".

Kazne za insajdersko trgovanje - do osam godina zatvora

HANFA ne komentira konkretne slučajeve pa je nismo ni pitali “postupa” li oko Kraša, iako su navodno podnesene prijave, već smo tražili općenito objašnjenje - kako teče cijeli proces kada se posumnja na trgovanje na temelju povlaštenih informacija i kakve su kazne.

“Sukladno odredbama članka 511. Zakona o tržištu kapitala Hanfa je ovlašteno tijelo za provedbu Uredbe (EU) br. 596/2014 o zlouporabi tržišta (dalje: MAR). Sukladno odredbama članka 512. stavka 1. točke 2. ZTK, Hanfa je nadležna za provođenje nadzora u smislu pridržavanja odredbi MAR-a i ZTK od strane svih subjekata na koje se isti odnose.

U okviru navedenog ovlaštenja Hanfa, između ostalog, provodi i nadzor zlouporabe povlaštenih informacija u trgovanju dionicama te kontinuirano provodi nadzor nad trgovanjem dionicama na Zagrebačkoj burzi, prikuplja relevantnu dokumentaciju i podatke potrebne za nadzor te zaprima prijave i predstavke od investicijskih društava, Zagrebačke burze i drugih fizičkih i pravnih osoba te sve prikupljeno analizira te utvrđuje eventualne pokušaje zlouporabe tržišta", poručuju iz HANFA-e.

Tvrdnje o povlaštenim informacijama treba dokazati

"Ukoliko se utvrdi postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, prijave s relevantnom dokumentacijom i dokazima dostavljaju se nadležnim tijelima radi daljnjeg postupanja.

Napominjemo da samo trgovanje određenim vrijednosnim papirom u nekom vremenskom razdoblju ne podrazumijeva automatski i trgovanje temeljem povlaštenih informacija, već je takve tvrdnje potrebno i pravno dokumentirati i dokazati.

Prema važećoj zakonskoj regulativi propisane su kazne za kazneno djelo zlouporabe povlaštenih informacija od šest mjeseci do pet godina kazne zatvora, a u slučaju tzv. „kvalificiranog oblika djela“ (kada je time pribavljena imovinska korist velikih razmjena ili drugome prouzročena imovinska šteta velikih razmjera) predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora.

Iznimno, zlouporaba povlaštene informacije može biti klasificirana kao prekršaj, a tada su predviđene kazne za fizičke osobe i do 10 milijuna kuna, a za pravne osobe od 1 do 10 posto ukupnih godišnjih prihoda (uz određene iznimke)”, stoji u odgovoru HANFA-e.

Kraš ima prilično raspršenu vlasničku strukturu pa će biti vrlo zanimljivo pratiti kako će se cijela situacija razvijati i dokle cijena dionice može ići.

Najveći pojedinačni vlasnik je Mesna industrija Braća Pivac koja ima nešto više od 30 posto dionica. Na drugom mjestu je Kraš ESOP, odnosno radnici s 18,45 posto dionica. Na treće mjesto se u samo par tjedana popeo Nebojša Šaranović, odnosno njegova kompanija Kappa Star Limited koja drži dionice na skrbničkom računu Raiffeisen banke.

Iza njega su trezorske dionice Kraša, kojih je oko 5 posto, dok je Marica Vidaković sa svojih 8015 dionica na osmom mjestu, među top 10 dioničara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.