Ako Rusija ne pobijedi do 2026., gubi status supersile, kaže šef ukrajinskih špijuna

Foto: EPA

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da Rusija želi pobjedu u ratu protiv Ukrajine do kraja 2025. ili početkom 2026., jer će se od ljeta 2025. nadalje suočiti s ozbiljnim ekonomskim problemima i morat će mobilizirati više ljudi.

Budanov je to rekao na konferenciji održanoj nedavno u Kijevu, a prenosi ukrajinska novinska agencija Interfax. "2025., kraj 2025. i početak 2026. ključno je vrijeme za Ruse. Oni žele okončati rat do tada. Jer prema njihovim vlastitim proračunima, osim ako ne dođu iz ovog rata na način koji se može smatrati pobjedničkim, dugoročno gledano, u sljedećih 30 godina, Ruska Federacija će izgubiti status supersile kojem teži."

Prema Budanovu, Rusija predviđa da će "ozbiljni problemi početi u ljeto 2025.", jer će se tada spojiti financijski i ekonomski čimbenici i društveno-politički čimbenici. "Oni predviđaju da će negativni utjecaj na njihovo gospodarstvo početi biti vrlo primjetni oko ljeta 2025.", rekao je.

Budanov također kaže da se u Rusiji sve više postavlja pitanje mobilizacije: "Oni će se tijekom ljeta sljedeće godine suočiti s dilemom: ili objaviti mobilizaciju ili nekako smanjiti intenzitet neprijateljstava, što bi u konačnici za njih moglo biti kritično", rekao je.

"Ako ne pobijede do kraja 2025., u svijetu će ostati samo dvije supersile"

Šef obavještajne službe je dodao da su na raspoloženje javnosti u Rusiji također utjecali napori Ukrajine da premjesti borbe duboko u ruski teritorij.

Pozivajući se na ruske dokumente, Budanov je primijetio da će, ako Rusija ne pobijedi, do kraja 2025. u svijetu ostati samo dvije supersile – SAD i Kina – i za Rusiju neće biti mjesta.

"Oni su toga svjesni. Ovo je ključno razdoblje za njih. Zato će učiniti sve da pobijede - kako oni to razumiju. U protivnom će ispasti iz apsolutno svih globalnih procesa. Sve na što mogu računati je regionalno vodstvo, a oni time nisu zadovoljni", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.