Aktivisti kod Karlovca prosvjedovali protiv gradnje nasipa: "Moramo braniti prirodu"

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U PRISELCIMA kod Karlovca u subotu se okupilo 50-ak ekoloških aktivista Karlovačke županije koji su predstavili Savez udruga Čuvari četiri rijeke koji je protiv nastavka gradnje protupoplavnih objekata, počevši od objekta na arheološkom lokalitetu na ušću Dobre u Kupu.

Planirani sustav je postavljen, rekla je Snježana Vojvodić Schuster iz Priselaca, kao da se mi moramo braniti od prirode, a u stvari moramo braniti prirodu od intervencija u nju i razvijati se bez devastacije prirode. Izrazila je nadu da na Ušću Dobre u Kupu u Priselcima neće biti zidovi, već arheološki park, kao buduća kulturna meka.

Članovima novoformiranog Saveza udruga Čuvari četiri rijeke arheolozi su predstavili važnost tog lokaliteta, potencijalno iznimnog arheološkog nalaza iz mlađeg željeznog doba, tj. bedema na obali Dobre, naselja iza njega, te objekata za proizvodnju željeza.

"Taj lokalitet je doista važan"

Neistraženo je to arheološko nalazište iz vremena 500 godina pr. Kr., gdje je i kameni bedem visok tri metra za obranu od poplave i vjerojatno naselje s talioničkim pećima, na što upućuju materijalni tragovi iz preliminarnih, površinskih istraživanja od prije četiri godine, pod vodstvom dr. Ivana Drnića iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Tu je vrlo, vrlo ozbiljno pretpovijesno nalazište, na koje se rijeko nailazi, rekao je Drnić i dodao da najprije treba napraviti geofizičko snimanje struktura ispod površine tla i lasersko skeniranje reljefa kako bi se moglo ciljano krenuti u iskopavanja.

Na pitanje bi li trebao tu biti arheološki park ili pak treba dopustiti planiranu gradnju sustava obrane od poplave, Drnić je odgovorio da nije aktivist, već znanstvenik, da je taj lokalitet "zaista važan i bitan" te dodao da se "iskreno i od srca nada da se neće ići u taj projekt, da se neće devastirati taj lokalitet, ali da će se, ako se i krene u njegovu realizaciju, morati po zakonu prethodno provesti arheološko istraživanje".

"Dosta je uništavanja prirodne i kulturne baštine"

Stručnjakinja za arheometalurgiju dr. Tena Karavidović s Instituta za arheologiju kaže da je tu 2019. pronađen materijal prerade željezne sirovine, koji bi mogao upućivati i na lokalnu proizvodnju željeza. "Dokaže li se ta metalurška djelatnost, nalaz će postati važan i za Europu, za europsku arheometaluršku scenu rane proizvodnje željeza", dodala je.

Inicijator okupljanja aktivista gradski vijećnik Tomislav Novak (nezavisni) rekao je da Čuvari četiri rijeke na ušću danas zajedno poručuju da im je "dosta uništavanja prirodne i kulturne baštine" te upozorio da na jednom dijelu arheološkog nalazišta Hrvatske vode planiraju iskapanje pjeskovitog tla za gradnju zidova i nasipa do dubine od dva metra.

Bili su tu i predstavnici brojnih udruga koji su protiv zidova i nasipa, pa i predstavnici udruge Brodarci koji su se požalili da, nakon postavljanja boks barijera, imaju "bazen na cesti", odnosno veće probleme od zaobalnih voda nego što su ikad imali od poplava. "Dosta je da se malo podigne nivo ceste na obali Kupe i problem bi bio riješen", naglasili su.