Aktivisti koji su bacili juhu od rajčice na sliku u muzeju osuđeni. Idu u zatvor

Foto: EPA

NIZOZEMSKI sud osudio je dvojicu belgijskih aktivista na kaznu zatvora zbog prosvjeda u kojem su sliku Johannesa Vermeera Djevojka s bisernom naušnicom gađali juhom od rajčice. Prosvjednici, koji su dio kampanje Zaustavite naftu u Belgiji, dobili su po dva mjeseca kazne, od kojih je jedna uvjetna, piše CNN.

U videu prošlotjednog incidenta koji se dogodio u muzeju Mauritshuis u Haagu vidi se muškarac koji lijepi svoju glavu na poznato umjetničko djelo. Drugi je prosvjednik, koji tek treba biti osuđen, izlio limenku juhe od rajčice na košulju prvog aktivista prije nego što je pričvrstio svoju ruku na zid. Treća je osoba snimala akciju.

Oštetili okvir slike

"Kako se osjećate kada vidite da se nešto lijepo i neprocjenjivo naizgled uništava pred vašim očima?" upitao je jedan od muškaraca promatrače. "Osjećate li se bijesno? Dobro. Gdje je taj osjećaj kada vidite kako se planet uništava pred našim očima?"

Posjetitelji galerije mogu se čuti kako negoduju uz povike "bezobrazno" i "sram vas bilo". "Ova slika je zaštićena staklom, sasvim je u redu", nastavio je prosvjednik. "Ranjivi ljudi na globalnom jugu nisu zaštićeni. Budućnost naše djece nije zaštićena."

Muzej je nakon incidenta priopćio da je remek-djelo iz 17. stoljeća "neoštećeno" i da je vraćeno javnosti sljedeći dan. Nizozemsko javno tužiteljstvo dodalo je da je okvir iz 19. stoljeća, međutim, oštećen tijekom prosvjeda. U priopćenju za javnost u kojem su objavili presudu tužitelji su rekli da su htjeli "poslati signal" aktivistima.

Sutkinja: Ne želim obeshrabriti druge od prosvjeda

"Umjetničko djelo koje ondje visi za sve, u kojem svi možemo uživati, umrljano je od strane optuženika koji su osjetili da njihova poruka ima prednost nad svim ostalim", rekli su tužitelji. Isprva su tražili četiri mjeseca zatvora, ali sutkinja je rekla da ne želi da njena kazna obeshrabri druge ljude od prosvjeda, prenosi Reuters.

Dvojici muškaraca suđeno je po brzom postupku zbog optužbi za uništavanje i otvoreno nasilje nad slikom. Treći aktivist, koji se nije složio s ubrzanim suđenjem, pojavit će se pred sudom u petak. Tužitelji su rekli da su sva trojica "zajednički odgovorni" za čin, prenosi Reuters.

Presuda je uslijedila nakon niza demonstracija protiv fosilnih goriva usmjerenih na umjetničke galerije, salone automobila i sjedišta kompanija proteklih tjedana. Prošlog su mjeseca dvije demonstrantice sliku Claudea Moneta Stogovi sijena u muzeju u Potsdamu gađale pire-krumpirom. Dvije prosvjednice u međuvremenu su optužene za kaznena djela nanošenja štete u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što su juhom od rajčice zalile Suncokrete Vincenta van Gogha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.