Alabama planira pogubiti ubojicu novom metodom. "Mogao bi se ugušiti u povraćotini"

Foto: Profimedia

Savezni sudac saslušao je jučer različite argumente o humanosti i rizicima pogubljenja dušikovim plinom dok je vagao o tome treba li dopustiti da Alabama postane prva savezna država u SAD-u koja će upotrijebiti tu metodu. Odvjetnici Kennetha Eugenea Smitha traže od suca da zaustavi njegovo pogubljenje 25. siječnja dušikovom hipoksijom. 

Tvrde da ta metoda krši ustavnu zabranu okrutnog i neuobičajenog kažnjavanja. Upozorili su i da bi maska, koja bi trebala biti pričvršćena na nosu i ustima, ometala Smithovu sposobnost da se moli sa svojim duhovnim savjetnikom. Robert Grass, Smithov odvjetnik, kazao je sucu da metoda pogubljenja "Smitha izlaže riziku od dodatne boli", što nije dopušteno Ustavom SAD-a.

Državno odvjetništvo pozvalo je suca R. Austina Huffakera da odbije zahtjev obrane, istaknuvši da je metoda humana. Huffaker nije rekao kada će donijeti odluku. Smrt uzrokovana dušikovom hipoksijom lišava mozak i tijelo kisika, tako da zatvorenik umire od gušenja, piše Associated Press.

Anesteziolog: Imamo samo ograničene podatke

Dušik čini 78 posto zraka koji ljudi udišu i bezopasan je kada se pomiješa s odgovarajućim razinama kisika. Dušik bi se davao najmanje 15 minuta ili "pet minuta nakon prestanka rada srca", prema državnom protokolu izvršenja. Anesteziolozi, državni dužnosnici, Smith i drugi svjedočili su tijekom cjelodnevnog saslušanja o tome što bi moglo poći po krivu.

Dr. Robert Jason Yong, asistent profesora anesteziologije Harvard Medical School, koji je svjedočio u korist Smitha, naglasio je da niska razina kisika može rezultirati mučninom i povraćanjem, stvarajući rizik od gušenja aspiriranom povraćenom materijom. 

Također je naveo da, ako je osoba izložena dušiku koji nije 100-postotan, postoji rizik da osoba ostane u vegetativnom stanju umjesto da umre. Ured državnog odvjetnika Alabame nazvao je takve teze spekulacijama i upitao Yonga koliko dugo osoba može živjeti udišući 99-postotni dušik te ga pozvao da navede primjere kada je osoba ostala u vegetativnom stanju zbog izloženosti dušiku. 

Yong je priznao da postoje ograničeni podaci o dušičnoj hipoksiji kod ljudi, a većina onoga što se zna dolazi iz industrijskih nesreća i samoubojstava u kojima se koristio dušik ili drugi inertni plin. Richard D. Anderson iz ureda državnog odvjetnika smatra da ustavna zabrana okrutnog i neobičnog kažnjavanja nije jamstvo protiv bilo kakve boli.

Već su ga pokušali pogubiti smrtonosnom injekcijom

Nakon svjedočenja, Huffaker je, napominjući da je bilo dosta svjedočenja o riziku od povraćanja, zatražio od države da pruži informacije o tome kada će zatvorenik posljednji put jesti prije odlaska u komoru za pogubljenje. Sudac je također pitao državu o Smithovoj zabrinutosti da će maska ometati njegovu sposobnost molitve. 

Anderson je napomenuo da se Smith može moliti bez maske prije nego što stignu svjedoci pogubljenja, ali maska mora biti postavljena prije nego što svjedoci budu dovedeni u zatvor. Plan je da zatvorski službenici privežu Smitha za kolica, namjeste masku i zatim napuste prostoriju kako bi pustili svjedoke pogubljenja unutra.

Smith je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za plaćeničko ubojstvo Elizabeth Sennett 1988. u sjeverozapadnoj Alabami. Kazneno-popravni odjel Alabame pokušao ga je pogubiti smrtonosnom injekcijom prošle godine, ali se odustalo od toga zbog određenih tehničkih problema. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.