Američka ambasadorica: Interes SAD-a je da se poprave odnosi između Hrvatske i Srbije

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes je u Beogradu istaknula da je interes Sjedinjenih Američkih Država da se odnosi Srbije i Hrvatske unaprijede i da se kroz dijalog rješavaju sva otvorena pitanja, objavljeno je poslije njezina razgovora s ministrom u vladi Srbije i predsjednikom Demokratskog savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim.

Sugovornici su se tijekom razgovora u Vladi Srbije složili da postoji "izuzetno dobra suradnja između Srbije i Hrvatske u području ekonomije, kulture i sporta".

Ministar Žigmanov je, kako se prenosi u priopćenju, naglasio važnost institucionalne suradnje dviju država i dvaju naroda, a kao veoma uspješan primjer dobre suradnje istaknuo je odnose između institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji i srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.

U tom kontekstu, Žigmanov se osvrnuo na nedavni susret ministara vanjskih poslova Srbije Marka Đurića i Hrvatske Gordana Grlić Radmana u Novom Sadu "s kojeg su poslane poruke suradnje i međusobnog poštovanja, te dogovoreni konkretni koraci u rješavanju otvorenih pitanja".

Podsjetila Hrvatski dom u Subotici

Nakon razgovora s ministrom i čelnikom DSHV-a u Beogradu veleposlanica Rayes je u petak posjetila Hrvatski dom – Maticu u Subotici, gdje se sastala s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Teme susreta nisu objavljene, kao što nije bilo ni naknadnih izjava, no na početku sastanka veleposlanica se interesirala za status Hrvata u Srbiji, prenijeli hrvatski mediji u Vojvodini.

"U hrvatsko – srpskim odnosima ključne institucije hrvatske zajednice u Srbiji - politička DSHV i manjinska-samoupravna HNV - postale su nezaobilazni čimbenici. To nije samo stvar eventualne percepcije nego je realno stanje stvari, što potvrđuje i interes veleposlanice SAD u Zagrebu, to jest njezin službeni razgovor s predstavnicima Hrvata u Srbiji", izjavio je u tome povodu čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Do susreta američke veleposlanice u Zagrebu s čelnicima hrvatske manjine u Beogradu i Subotici došlo je nekoliko dana nakon ponovnog zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije.

Početkom tjedna srpske su sigurnosne službe navodno uhitile hrvatskog špijuna, a do incidenta je došlo i na hrvatsko-srpskoj granici kada je pjevačica Severina Vučković zadržana na višesatnom policijskom ispitivanju zbog "verbalnih delikata".

DSHV je tome povodu priopćio da ti incidenti utječu na obnavljanje i širenje negativnih stavova i stereotipa o Hrvatima, zbog čega izravno trpe i Hrvati u Srbiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.