Američka ministrica financija stigla u Peking, obostrana niska očekivanja

Foto: EPA

AMERIČKA ministrica financija Janet Yellen stigla je danas u četverodnevni posjet Pekingu koji bi se trebao usredotočiti na poboljšanje veza između dva najveća svjetska gospodarstva, iako obje strane imaju niska očekivanja u pogledu ishoda. Iako Peking želi razgovarati o poboljšanju gospodarskih veza, prihvatio je da obje zemlje prednost daju zaštiti vlastite nacionalne sigurnosti. 

Kineski analitičari rekli su državnim medijima da govor Yellen iz travnja, koji je osiguranje interesa nacionalne sigurnosti SAD-a i njegovih saveznika svrstao u vrh američke ekonomske politike s Kinom, nije unio optimizam u posjet. Zhu Feng, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Nanjing, rekao je za Global Times da Yellenin naglasak na nacionalnoj sigurnosti znači da je malo vjerojatno da će SAD zaustaviti "ekonomsko i tehnološko potiskivanje" Kine.

Ne očekuju se veliki pomaci

Yellen je sletjela u pekinšku zračnu luku zrakoplovom američke vlade. Tijekom posjeta će naglasiti potrebu suradnje s Pekingom glede klimatskih promjena, pripravnosti na pandemiju i dužničkih problema, rekao je ranije viši dužnosnik američkog ministarstva financija.

Yellen će reći svojim kineskim kolegama da Washington ne nastoji razdvojiti dva gospodarstva, dok zadržava pravo da ciljanim akcijama štiti ljudska prava i interese američke nacionalne sigurnosti, dodao je dužnosnik.

Ne očekuju se veliki pomaci, ali američki dužnosnici kažu da će Yellen nastojati otvoriti nove linije komunikacije i koordinacije u gospodarskim pitanjima i ukazati na posljedice zbog isporuke smrtonosne pomoći Rusiji, vezano uz oružje, što je tvrdnja koju je Kina odlučno odbacila.

Blinken se već sastao sa Xijem

Kineski veleposlanik Xie Feng u ponedjeljak se sastao s Yellen u Washingtonu i pozvao SAD da "obrati veliku pozornost" i krene rješavati glavne zabrinutosti Kine u gospodarstvu i trgovini. Trgovinske carine koje je nametnula Trumpova administracija i sankcije protiv kineskih tvrtki najviše zabrinjavaju zemlju, rekao je Wu Xinbo, stručnjak za američke studije na Sveučilištu Fudan, upoznat s načinom razmišljanja Pekinga.

Dugo iščekivano putovanje Yellen odvijat će se tjednima nakon posjeta državnog tajnika Antonyja Blinkena, koji se složio s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da međusobno rivalstvo ne bi trebalo prerasti u sukob, usred zamrzavanja razgovora između njihovih vojski.

Oba posjeta smatraju se ključnima za poboljšanje komunikacije nakon što je američka vojska oborila kineski balon iznad SAD-a. U studenom u San Franciscu, na skupu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje, američki predsjednik Joe Biden mogao bi se sastati sa Xijem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.