Američke kompanije u Kini pesimistične u poslovnim prognozama

Foto: EPA

AMERIČKE tvrtke iskazuju sve veći pesimizam u prognozama poslovanja u Kini, ali većina ipak ne planira otići, pokazalo je istraživanje američke gospodarske komore u Kini.

Po prvi put u 25 godina, koliko AmCham China provodi istraživanja o poslovnom raspoloženju, većina anketiranih kompanija izjavila je da Kinu više ne svrstava među tri najvažnija investicijska prioriteta.

Većina ih je rekla i da mijenjaju investicijske planove u Kini, zadržavajući razinu ulaganja na dosadašnjoj razini ili je čak smanjujući.

Velika većina ipak napominje da ne planira potpuno preseliti poslovanje iz Kine.

"Prošla godina bila je posebno izazovna za naše tvrtke-članice zbog usporavanja kineskog gospodarstva, mjera kontrole covida i kontinuiranih nastojanja da ispoštuju razne nove propise koji se odnose na SAD i Kinu", rekao je predsjednik AmCham China Colm Rafferty.

Sve izraženija napetost u američko-kineskim odnosima još je uvijek najveći poslovni izazov za 66 posto ispitanika, pokazalo je istraživanje.

Gotovo jednak udio ispitanika kaže pak da "nisu sigurni odnosno da nije izvjesno" da će se Kina još više otvoriti stranim ulaganjima.

Također, gotovo svaka druga anketirana američka tvrtka rekla je da se u Kini osjećaju manje dobrodošlo nego prije godinu dana, pokazalo je najnovije istraživanje AmCham Chine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.