Američke snage ubile četiri islamista u zračnim napadima u Somaliji

Foto: EPA

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE ubile su četiri islamista u zračnim napadima na islamističku miliciju Al-Šabab u Somaliji, objavila je američka vojska dan nakon napada automobilom bombom s najmanje 79 mrtvih.

"Ti precizni zračni napadi ciljali su šababe odgovorne za terorističke napade na nedužne somalske građane, a koji su bili izvedeni u suradnji s Al-Kaidom", priopćio je američki vojni zapovjednik za Afriku (US Africa Command ili AFRICOM).

Tri napada

Američka vojska izvela je "tri zračna napada na dva mjesta ciljajući miliciju Šabab", dodao je.

Tijekom vikenda je u napadu automobilom bombom ubijeno najmanje 79 osoba, a deseci su ranjeni u Mogadišu, glavnome gradu Somalije. 

Odgovornost za napad nije odmah preuzela nijedna skupina, no Al-Šabab povezan s Al-Kaidom redovito izvodi slične napade u pokušaju da destabilizira vladu koju podupiru mirovne snage UN-a i Afričke unije. Najsmrtonosniji napad Al-Šabab je izveo u listopadu 2017. kada je kamion natovaren eksplozivom detoniran blizu cisterne u Mogadišu ubio više od 600 ljudi.

Al-Šabab je protjeran iz prijestolnice 2011., no i dalje kontrolira dijelove države izvodeći gerilske i samoubilačke napade. Procjenjuje se da danas ima između 5.000 i 9.000 boraca.

SAD u Somaliji već dvije godine

Somalija je poprište sukoba od 1991., kad su klanske paravojske zbacile diktatora Siada Barrea i zatim se međusobno sukobile. 

"Od prvih napada 2011. Al-Šabab je bez milosti ubijao stotine osoba", rekao je američki general William Gayler koji zapovijeda operacijama AFRICOM-a pa nastavio: "Napali su partnere i afričke saveznike (Sjedinjene Države) i američke državljane."

Sjedinjene Države prisutne su u Somaliji, a od travnja 2017. pojačale su zračne napade kada je predsjednik Donald Trump proširio ovlasti američkoj vojsci za izvođenje protuterorističkih operacija.

U travnju je američko vojno zapovjedništvo za Afriku objavilo da je ubilo 800 ljudi u 110 zračnih napada od travnja 2017. u toj zemlji Roga Afrike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.