Američki državni tajnik traži od Europe nastavak suradnje na iranskom nuklearnom sporazumu

Foto: Hina/EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo razgovarao je zadnjih dana s kolegama iz europskih zemalja potpisnica sporazuma o iranskom nuklearnom programu i tražio od njih da nastave njihovu "jaku suradnju" s Washingtonom nakon američkog povlačenja iz sporazuma. 

"Državni tajnik naglasio je dobar rad koji smo ostvarili posljednjih mjeseci za suočavanje s našim zajedničkim prijetnjama i rekao je da se nada da ćemo moći nastaviti tu jaku suradnju i napredovati", izvijestio je američki State Department u priopćenju.
 
Donald Trump je u siječnju postavio ultimatum Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, koje su uz Sjedinjene Države, Kinu i Rusiju potpisnice sporazuma iz 2015. zaključenog s Iranom kako bi ga se spriječilo u izradi atomske bombe. Zatražio je od njih da do 12. svibnja pronađu rješenja za postroženje tog sporazuma koji je, prema njegovu mišljenju, pretolerantan.
 
Američko-europski pregovori su dobro napredovali
 
Iako su američko-europski pregovori dobro napredovali, američki predsjednik je prošlog tjedna odlučio napustiti sporazum.
 
Mike Pompeo je telefonski razgovarao s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom, britanskim Borisom Johnsonom i njemačkim Heikom Maasom. Ocijenio je da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici imaju identične interese, tj. "da Iran nikada ne izradi nuklearno oružje i da se suprotstave destabilizirajućim aktivnostima iranskog režima u regiji", kako stoji u priopćenju.
 
U nedjelju je američki državni tajnik rekao da namjerava blisko surađivati s Europljanima kako bi sljedećih dana i tjedana postigli sporazum koji bi stvarno djelovao na Iran, "ne samo na njihov nuklearni program već i na projektile i njihovo zloćudno ponašanje". 
 
Krajem travnja, prije nego što je Trump objavio svoju odluku, francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je Bijeloj kući rad na "novom sporazumu" s Iranom.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.