Američki ministar obrane traži hitnu pomoć za Ukrajinu. Pentagon: Nemamo resursa

Foto: EPA

Dan nakon što je pušten iz bolnice u kojoj je bio zbog raka prostate, američki ministar obrane Lloyd Austin održao je virtualnu sjednicu, kako bi pomogao Ukrajini da što prije prikupi sredstva za rat, prenosi Independent. Obratio se Kontaktnoj grupi za obranu Ukrajine, koja okuplja oko 50 država koje koordiniraju vojnu pomoć Ukrajini. Rekao je da je planirao prisustvovati sjednici uživo, ali da se morao vratiti u bolnicu. Rekao je da je sad u dobrom stanju.

Iz Pentagona još od prosinca tvrde da nemaju sredstava za poslati Ukrajini oružje i streljivo. Europski saveznici nastavljaju slati pomoć, ali Ukrajina osjeća nedostatak regularnih pošiljki koje je omogućavala Amerika. Austin je rekao da moraju ispuniti barem kratkoročne potrebe Ukrajine, što uključuje "hitno slanje artiljerije, municije i obrambenih projektila".

Nije jasno kad će Kongres Pentagonu dati resurse koji bi omogućili nastavak redovnog slanja pomoći Ukrajini. Senat je jučer, nakon što su se neki republikanci predomislili, potvrdio paket pomoći u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara. Međutim predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson rekao je da bi mogli proći tjedni, a i mjeseci prije nego Kongres pošalje paket na odobrenje predsjedniku države.

Iz Pentagona su napisali da je paket pomoći Ukrajini i Izraelu dobar za američku ekonomiju. Ulaganje u rat upumpalo je milijarde dolara u ekonomiju zbog povećane domaće proizvodnje streljiva i oružja. 

Paket vrijedan 95.3 milijarde dolara uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za Izrael, 8 milijardi dolara za Tajvan i druge partnere u Indo-Pacifiku te 9.1 milijardu dolara za humanitarnu pomoć u Gazi i na Zapadnoj obali kao i za druge populacije zahvaćene sukobima diljem svijeta.