Američki ministar obrane: Srušeni objekti su bili rizik za civilno zrakoplovstvo

Foto: Profimedia

AMERIČKI ministar obrane Lloyd Austin u Bruxellesu je novinarima dao izjavu o kineskim špijunskim balonima koji su ušli u američki zračni prostor.

Obraćajući se novinarima Austin je rekao da je sigurnost američkog naroda Bidenov prioritet broj jedan. "Želim uvjeriti Amerikance da ovi objekti ne predstavljaju vojnu prijetnju nikome na zemlji. Oni, međutim, predstavljaju rizik za civilno zrakoplovstvo, a potencijalno i prijetnju prikupljanju obavještajnih podataka. I to ćemo istražiti do samog kraja", rekao je Austin.

"Djelovali smo iz velikog opreza"

Američki ministar obrane dodaje da SAD nije mogao definitivno procijeniti što su nedavno srušeni objekti. "Djelovali smo iz velikog opreza kako bismo zaštitili svoju sigurnost i interese", kaže Austin.

Navodi da je pronalazak i izvlačenje krhotina tih objekata jedinstveno za svaku lokaciju te da FBI nastavlja komunicirati s kanadskim dužnosnicima. "Kao što smo rekli, ne procjenjujemo da objekti predstavljaju izravnu prijetnju ljudima na terenu i nastavljamo biti fokusirani na potvrđivanje njihove prirode i svrhe", kaže Austin.

Na kraju je kazao da SAD još nije uspio izvući ostatke posljednja tri oborena objekta.