Neonacisti likuju zbog Trumpove izjave: Sad smo u ratu, preuzet ćemo ovu zemlju

AMERIČKI neonacisti itekako su zadovoljni nakon što ih Donald Trump nije poimence osudio u svojoj reakciji na jučerašnje nerede u kojima je poginulo troje ljudi, javlja Indepedent.

>> Tko je Petar Cvjetanovic, neonacist hrvatskog porijekla i zaštitni znak američkih ekstremista

>> KAOS U SAD-U Neonacisti divljali ulicama: Troje mrtvih, pao helikopter, potomak Hrvata zaštitni znak ekstremista


Podsjetimo, američku javnost potresli su jučerašnji događaji u Charlottesvilleu u saveznoj državi Virginiji. Naime, nakon što su neonacisti i bijeli rasisti održali veliki prosvjedni skup u tom gradu, održan je i kontraprosvjed u koji se jedan čovjek zaletio automobilom. U tom terorističkom napadu poginula je jedna žena, a još dvoje policajaca poginulo je u padu helikoptera koji je nadletao područje.

Na nasilje koje je rezultiralo s troje mrtvih i 20-ak ozlijeđenih reagirao je i američki predsjednik Donald Trump, ali u svojoj reakciji je osudio "nasilje na svim stranama", ali bijele neonaciste i rasiste nije eksplicite spomenuo. To je, naravno, izazvalo oduševljenje među ekstremnim desničarima, koji su takvu Trumpovu reakciju protumačili kao podršku vlastitim ciljevima.



U neonacističkoj online publikaciji Daily Stormer tako je osvanuo članak u kojem osnivač te stranice hvali Trumpa jer se "izravno odbio odreći" desničarskih ekstremista koji su izazvali krvave nerede u Virginiji.

"Odbio je spomenuti išta što bi imalo veze s nama. Kad su ga novinari pitali o bjelačkom nacionalizmu, napustio je sobu", napisao je osnivač Daily Stormera.

"Preuzet ćemo ovu zemlju"

"Trumpovi komentari bili su dobri. Nije nas napao. Rekao je da bi se nacija trebala ujediniti. Ništa konkretno protiv nas. Implicirao je da mržnja postoji na obje strane, dakle implicirao je da su antifašisti mrzitelji", napisao je u komentarima na gore navedeni članak jedan ekstremni desničar.

"Rekao je da nas voli i odbio je odgovoriti na pitanje o bjelačkim nacionalistima koji ga podupiru. Bez ikakve osude. Kad su ga pitali da nas osudi, napustio je sobu. Bog ga blagoslovio", stoji u jednom od komentara.

"Znajte ovo: Sad smo u ratu i nećemo popustiti. Uskoro će biti još ovakvih događanja, širom zemlje. Bit će to veće od Charlottesvillea, bit će ogromno. Preuzet ćemo ovu zemlju. Danas smo puno naučili, ovo tek počinje", napisao je jedan ekstremno desni komentator na Daily Stormeru.

Bijela kuća tvrdi da je Trump uključio i bijele suprematiste u svojoj osudi nasilja


Bijela kuća u nedjelju, dan nakon prvotne Trumpove reakcije, u priopćenju ustvrdila da je Trump u svom govoru o nasilju u Charlottesvilleu, kojeg se kritizira da nije dovoljno izričito spomenuo radikalizam, osudio sve oblike "nasilja, netrpeljivosti i mržnje", uključujući "bijele suprematiste, Ku Klux Klan, neonaciste i sve ekstremističke skupine".

"Predsjednik je u svojoj jučerašnjoj izjavi vrlo snažno istaknuo da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljivosti i mržnje", što uključuje i ekstremističke skupine, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

"Pozvao je na nacionalno jedinstvo i ujedinjenje svih Amerikanaca", dodao je.

Trumpa od jučer kritiziraju i ljevica i desnica jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izrijekom osudio pokret bjelačke supremacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.