Američki povjerenik za ratne zločine: Srbija ne može tako olako raspisivati tjeralice

AMERIČKI povjerenik zadužen za pitanja ratnih zločina Stpehen Rapp osudio je praksu srpskog pravosuđa da raspisuje međunarodne tjeralice za državljanima drugih zemalja, pod sumnjom da su počinili ratne zločine, kazavši kako bi takve stvari trebali rješavati pravosudni organi matičnih zemalja.

"Srbija susjednim državama treba ustupiti dokaze koje ima protiv takvih osoba, na temelju čega one trebaju procijeniti ima li potrebe za procesuiranjem. Ako tijela u Srbiji misle da imaju predmet u kojem  treba procesuirati osobe koje se nalaze u BiH, onda to treba rješavati u BiH. To ne mogu rješavati u Londonu ili Beču i uhićivati ljude u međunarodnim zračnim lukama", kazao je Rapp u intervjuu za Dnevni avaz, pokazavši očiglednu neupućenost u to kako stvari funkcioniraju na ovim prostorima.

Jasno je kako je Rapp ovom izjavom aludirao na tjeralice koje je Srbija raspisala za ratnim članom Predsjedništva BiH Ejupom Ganićem i umirovljenim generalom Armije BiH Jovanom Divjakom. "Ako to nije jak slučaj i nešto na čemu suci mogu raditi, onda takve slučajeve treba zatvoriti", kazao je američki diplomat još jednom napomenuvši da države u kojima žive osumnjičenici same trebaju procijeniti ima li potrebe za pokretanjem postupka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.