Američki povjesničari: Biden je 14. najbolji predsjednik SAD-a, a Trump je najgori

Foto: EPA

Američkom predsjedniku Joeu Bidenu posljednje ankete baš i nisu išle u prilog. Ima nižu ocjenu odobravanja od svih predsjednika sve do Dwighta D. Eisenhowera u ovoj fazi njihovih mandata, a u anketama zaostaje i za bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, s kojim ga, vrlo izgledno, čeka revanš ujesen.

No pojavila se jedna anketa u kojoj je Biden daleko ispred Trumpa. Nova anketa povjesničara rangira Bidena kao 14. najboljeg predsjednika u američkoj povijesti, odmah ispred Woodrowa Wilsona, Ronalda Reagana i Ulyssesa S. Granta. Trump je, po istoj anketi, na posljednjem mjestu kao najgori predsjednik ikad.

Kako piše The New York Times, Biden svoje mjesto u gornjoj trećini možda djelomično duguje Trumpu. Iako polaže pravo na povijesno nasljeđe upravljajući krajem pandemije covida, izgradnjom državnih cesta, mostova i druge infrastrukture te vođenjem međunarodne koalicije protiv ruske agresije, glavno postignuće Bidena, prema povjesničarima, bilo je izbacivanje gospodina Trumpa iz Ovalnog ureda.

"Bidenovo najvažnije postignuće moglo bi biti to što je spasio predsjedništvo od Trumpa, nastavio s tradicionalnijim stilom predsjedničkog vodstva i sprema se zadržati ured izvan ruku svog prethodnika ove jeseni", napisali su Justin Vaughn i Brandon Rottinghaus, sveučilišni profesori koji su proveli istraživanje i objavili rezultate u The Los Angeles Timesu.

Trump loše stoji čak i među povjesničarima koji se identificiraju kao republikanci

Trumpa možda nije briga što hrpa akademika misli, no treba spomenuti da loše stoji čak i među republikanskim povjesničarima koji se sami tako identificiraju. Završivši na 45. mjestu u ukupnom poretku, Trump zaostaje čak i za neuspješnim liderima Sjedinjenih Država iz sredine 19. stoljeća koji su državu uvukli u građanski rat ili stvari još pogoršali, kao što su James Buchanan, Franklin Pierce i Andrew Johnson.

Kao i obično, na vrhu su Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, George Washington, Theodore Roosevelt i Thomas Jefferson, a povjesničari uglavnom dijele slična stajališta o mnogim predsjednicima bez obzira na njihovu ideologiju ili stranačku pripadnost. Ali neki suvremeni predsjednici stvaraju više podjela među povjesničarima po stranačkim linijama.

Među republikanskim znanstvenicima, na primjer, Reagan završava peti, George H. W. Bush 11., Obama 15 i Biden 30., dok je među demokratskim povjesničarima Reagan 18., Bush 19., Obama 6. i Biden 13.

Osim Granta i Bidena, najveća razlika je u odnosu na Georgea W. Busha, koji je na 19. mjestu među republikancima i na 33. među demokratima.

Intrigantno je, naglašava New York Times, da je Bill Clinton jedan moderni predsjednik koji stvara malo stranačkih razlika. Zapravo, republikanci ga rangiraju malo više, na 10. mjestu, nego demokrati, na 12. mjestu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.