Američki sudac optužen za zlostavljanje zatvorenika tvrdi kako mu sude zato što je crnac

BIVŠI američki sudac Herman Thomas optužen je za seksualno zlostavljanje zatvorenika, sodomiju, otmicu, ucjenu i napad.

48-godišnji sudac odbacio je sve optužbe protiv njega, a na suđenju će u korist optužbe svjedočiti oko 15 sadašnjih i bivših zatvorenika. On je ranije bio i kandidat američke Demokratske stranke za mjesto prvog crnog federalnog suca u Južnoj Alabami. Nakon što je optužen za diranje zatvorenika u svome uredu, Thomas je 2007. godine dao ostavku na sudačku poziciju, pišu svjetski mediji.

"Politički motiviran linč"

U travnju ove godine je optužen za još teža djela. Bude li na sudu osuđen za otmicu, mogao bi doživotno završiti u zatvoru. Sudski zapisnici pokazuju kako su se zatvorenici sa Thomasom nalazili u njegovu automobilu ili uredu. Tvrde kako su tijekom tih sastanaka bili zlostavljani.

Thomasov odvjetnik Robert Clark izjavio je da su navodne žrtve izmislile priču kako bi uništile sučevu karijeru. U travnju ove godine cijelu situaciju je nazvao "politički motiviranim linčem". "Ti zatvorenici ne vole uobražene crnce, a baš takvim smatraju suca Thomasa", rekao je Clark. Thomasu je već oduzeta dozvola za rad, a ranije je tvrdio kako je zatvorenicima samo pokušavao biti mentor. Njegov prijatelj i bivši senator Demokratske stranke Bob Eddington rekao je kako je za Thomasa uvijek visoko uvažavao te da su optužbe za njega bilo veliko iznenađenje. Neke udruge smatraju kako se Thomasu sudi samo zato što je crnac. Suđenje će trajati nekoliko tjedana. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.