Američki veleposlanik poručio BiH: "Nastavite reformu obrane i formirajte vlast"

Foto: EPA

AMERIČKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson kazao je kako nema smisla čekati s provedbom reformi u obrambenom sektoru te se založio da BiH što prije pošalje u sjedište NATO-a u Bruxellesu godišnji nacionalni plan reformi (ANP) čije je usvajanje postalo povodom višemjesečnih prijepora u toj zemlji kojima je blokiran i proces uspostave vlasti, prenijeli su u utorak lokalni mediji.

Nelson je u razgovoru s novinarima bosanskohercegovačkih dnevnih listova kazao kako je stajalište Washingtona da je ANP bitan za jačanje euroatlantskog partnerstva, no u ovom trenutku nema veze s pitanjem hoće li ili ne BiH postati članicom NATO-a.

"Ideje o odgađanju reformi za nekih pet godina ili neki proizvoljni broj godina nema nikakvog smisla. Nema smisla ni u vezi s očekivanjima NATO-a i ponudom za partnerstvom ni u vezi s onim što EU traži - da BiH formira vlasti koje će početi provoditi ozbiljne reforme, a koje će pokazivati napredak kandidata k članstvu u EU", kazao je američki veleposlanik, kako ga navodi portal "Oslobođenja".

Ove reforme, kako je istaknuo, trebaju osigurati napredak BiH ne samo na vojnom planu, nego i kada je riječ o vladavini zakona i te reforme komplementarne su reformama koje očekuje Europska unija.

Kazao je i kako je važno da BiH što prije dobije novu vlast, a potvrdio je kako će SAD nastaviti posredovati u nastojanjima da se u zemlji postigne dogovor o ustavnim reformama koje bi bile provodive.

Najavio je kako će početkom prosinca u BiH ponovo stići posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer 

"Stupanj njegovog angažmana i učinkovitosti ovisit će o stupnju političke volje u BiH da se krene naprijed. Kao što ste vidjeli po posjetu (Mikea) Pompea Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, to je bio rezultat toga što su te dvije zemlje donijele teške i važne političke odluke koje su donijele napredak na euroatlantskom putu", kazao je Nelson, a prenosi portal "Dnevnog avaza".

Ruski utjecaj u regiji ponovo je označio destabilizirajućim, a kazao je i kako srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ostaje pod američkim sankcijama pod koje je dospio nakon što je označen prijetnjom provedbi Daytonskog sporazuma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.