Američki veteran koji je "iz sporta" ubio afganistanske civile osuđen na doživotni zatvor

VOJNA porota u Washingtonu osudila je  američkog vojnog veterana koji je služio u Afganistanu, na doživotnu zatvorsku kaznu, s mogućnošću pomilovanja. U jednom od najgnusnijih zločina koji su isplivali na površinu u američko-afganistanskom konfliktu, on je bio optužen za smrt civila, odnosno njihova ubojstva.

Naredniku Calvinu Gibbsu zamjerilo se i to što je svoje podređene nagovorio da iz zabave ubiju tri afganistanska civila. 26-godišnji vojnik imao je najviši čin među skupinom od pet vojnika optuženih za smrt nenaoružanih muškaraca koja su počinjena za vrijeme patrole prošle godine u Kandaharu, piše Boston.com.

Rezao prste leševima i čupao im zube

Za vrijeme sedmodnevnog suđenja, vojnom je sudu priznao da je rezao prste leševima i čupao im zube, koje je čuvao kao "ratne trofeje", kao što bi netko sačuvao rogove ubijenog jelena. No, inzistirao je u tvrdnjama da nije bio upleten u prvo i treće ubojstvo, a da je u drugom slučaju samo uzvratio vatru.

Tužitelji su rekli da je Gibbs, zajedno sa svojim suoptuženicima dobro znao da žrtve ne predstavljaju opasnost, ali su uz njihova tijela ostavili oružje da ispadne kako su bili borci.

Četvorica suoptuženika priznala su krivnju, a dvojica od njih svjedočila su protiv Gibbsa, opisavši ga ka nametljivog krvožednog vođu, koji se jednom prilikom igrao s žrtvinim lešom, i micao joj usta kao lutki.

Jedinica bila izvan kontrole: Pušili hašiš, unakazivali i fotografirali tijela

Obrana je tvrdila kako se radi o zavjeri da se Gibbsa okrivi za ono što su učinili, a poroti je rečeno i kako se radi o "ultimativnoj izdaji kolega vojnika".


Porota je raspravljala pet sati prije nego je odlučila Gibbsa proglasiti krivim po svim točkama optužnice. Saslušanje za izricanje kazne započelo je odmah nakon proglašenja osude, a tužitelj je zahtijevao maksimalnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

Gibbs je trebao štititi afganistanske civile, no umjesto toga on je mnoge naveo da izgube povjerenje u Amerikance, što je naštetilo misiji. Tužitelj LeBlanc dodao je i kako je optuženik Afganistance uporno zvao "divljacima".

Istragom su utvrđene brojne nepravilnosti unutar jedinice pete Stryker brigade. Četa je bila "van kontrole". Vojnici su pušili hašiš, imali zabranjeno oružje, unakazivali su i fotografirali tijela mrtvih Afganistanaca, a vojnik koji je prijavio zlouporabu droge grupno je premlaćen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.