Američki zrakoplovni inženjer prodavao vojne tajne Kini

BIVŠI američki avioinženjer proglašen je danas na sudu na Havajima krivim zbog odavanja i prodaje vojnih tajni Kini.

Kako prenosi britanski BBC, 67-godišnji zrakoplovni inženjer Noshir Gowadia, koji je pomogao prilikom razvoja propulzijskog sustava bombardera B-2, proglašen je krivim po više točaka optužnice, uključujući odavanje vojne tajne, pranje novca i sudjelovanje u zavjeri. Njegov je slučaj, kako navode mediji, jedan od najozbiljnijih slučajeva kineske vojne špijunaže u SAD-u i Gowadiju, inače podrijetlom Indijca, vrlo vjerojatno očekuje doživotni boravak iza rešetaka.

Prema navodima optužnice, Gowadia je prodajom američkih informacija kineskim stručnjacima pomogao u konstruiranju krstareće rakete koja uspješno može izbjeći infracrvene detektore i američke sustave toplinske detekcije raketa. Gowadia je u razdoblju od 2003. do 2005. godine učestalo putovao u Kinu, upravo u vrijeme kada su kineski inženjeri intenzivno radili na razvoju krstareće rakete, a za prodane informacije dobio je oko 11.000 dolara.

Gowadia uz pomoć svojih odvjetnika pokušava dokazati kako je, doduše, pomagao Kinezima u konstruiranju oružja, no tvrdi da im je ustupio tek osnovne informacije koje su se temeljile na neklasificiranim podacima koji nisu bili tajni i do kojih se moglo doći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.