Amerika šalje toliko oružja Ukrajini da su upitne njezine zalihe, kažu dužnosnici

Foto: Profimedia

SAD je poslao Ukrajini veliku količinu prijeko potrebnog oružja uključujući protutenkovske rakete Javelin, protuzračne rakete Stinger, haubice i niz drugog oružja kako bi se mogla obraniti od ruske invazije.

No, kako je rat ušao u deveti tjedan, nameće se pitanje može li SAD održati takav tempo slanja oružja i u isto vrijeme održati svoje zalihe na potrebnoj razini?

SAD je Ukrajini poslao oko 7000 raketa tipa Javelin, što čini oko trećinu američkih zaliha, kaže analitičar Mark Cancian, viši savjetnik pri Centru za strateške i međunarodne studije.

Analitičari procjenjuju da je Amerika poslala Ukrajini oko četvrtine svoje zalihe protuzračnih raketa Stinger. Šef uprave Raytheon Technologies, kompanije koja proizvodi Stingere, kazao je investitorima tijekom kvartalnog izvješća da firma neće moći povećati proizvodnju Stingera do sljedećeg godine zbog nedostatka dijelova.

"Bi li to mogao biti problem? Ukratko - vjerojatno da"

"Bi li to mogao biti problem? Kratak odgovor glasi: Vjerojatno da", kaže za AP Cancian, bivši pukovnik američkih marinaca i bivši vladin stručnjak za proračunsku strategiju Pentagona.

Činjenica da Stingeri i Javelini nisu bili uključeni u zadnju pošiljku oružja Ukrajini koju je najavio američki predsjednik Joe Biden mogao bi biti znak da su u Pentagonu svjesni potencijalnog problema s inventarom. 

Sastanak Pentagona i vodećih obrambenih kompanija

"Nije upitno da, neovisno o tome koji ratni plan gledaju, postoji rizik sve manjih zaliha Stingera i Javelina. Siguran sam da upravo vode razgovore o tome u Pentagonu", rekao je Cancian.

U Pentagonu je nedavno održan sastanak s vodećim obrambenim kompanijama poput Lockheed Martina, Raytheona, Boeinga, General Dynamics, Northrop Grumanna i BAE Systemsa kako bi razgovarali o povećanju proizvodnje, javlja CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.