Amerika tvrdi da je Patriot u Ukrajini srušio Kinžal. Je li to uopće moguće?

Foto: Profimedia

OVOG tjedna puno se govori o ruskim hipersoničnim projektilima tipa Kinžal, odnosno o tome mogu li ih presresti i srušiti američke rakete protuzračne obrane tipa Patriot, kojeg je Washington isporučio Ukrajini. Jučer je, po svemu sudeći, jedan sustav Patriot u glavnom gradu Ukrajine oštećen u udaru ruske rakete, vjerojatno upravo Kinžala.

>> Rusi Kinžalom pogodili američki Patriot u Kijevu? Stižu novi detalji

Reuters danas donosi pojašnjenje o Patriotima i Kinžalima, u kojem navodi da je sustav Patriot dizajniran davno prije nego što su hipersonična oružja poput Kinžala poslana na bojišnicu. Raytheon, proizvođač Patriota, nije javno ustvrdio da su Patrioti učinkoviti protiv projektila koji lete hipersoničnim brzinama (brzine koje su pet puta veća od brzine zvuka - ili veća).

Washington tvrdi da je Patriot srušio Kinžal, ali...

Iako je Washington nedavno objavio da je sustav Patriot prošlog tjedna presreo i srušio ruski Kinžal, nije jasno je li ruski projektil u tom trenutku letio hipersoničnom brzinom.

Iako Kinžal, podsjeća Reuters, dosežu brzinu od 12.350 km/h, oznaka Kinžala kao hipersoničnih projektila je donekle zavaravajuća, navodi Reuters. Naime, gotovo svi balistički projektili u nekom trenutku svoje putanje dosežu hipersonične brzine, objavio je u izvještaju u ožujku 2022. američki think-tank Centar za Strateške i međunarodne studije.