Amerikanac osuđen na doživotni zatvor zbog dva paketića trave pušten nakon 12 godina

Foto: 123rf

2008. GODINE je Fateu Winslowu u Louisiani pristupio policajac u civilnoj odjeći i pitao ga može li nabaviti malo marihuane.

Winslow, koji je u to vrijeme bio beskućnik, je od prijatelja posudio bicikl i vratio se 10 minuta kasnije s dva mala paketića marihuane u vrijednosti od 20 dolara (oko 125 kuna).

Policajac je nakon toga uhitio Winslowa, a budući da je Winslow imao tri prethodna kaznena djela (provalu u poslovni prostor koju je počinio sa 17 godina, provalu u vozilo kada je imao 27 i posjedovanje kokaina kada je imao 36 godina) zbog te je prodaje kanabisa dobio doživotnu kaznu zatvora.

Winslow je u srijedu pušten na slobodu nakon što su njegovi odvjetnici uspjeli promijeniti presudu na 12 godina kazne, koje je već odslužio, piše CNN.

"Dobio je nevjerojatno prekomjernu kaznu"

"U Louisiani ima na stotine onih koji odslužuju doživotne kazne za nenasilne zločine", rekao je Jee Park, Winslowov odvjetnik i direktor organizacije Innocence Project New Orleans (IPNO).

"Ako smo osudili Winslowa na doživotni zatvor samo zato što smo to mogli, to ne znači da je to bilo ustavno, legalno i humano. Dobio je nevjerojatno prekomjernu kaznu s obzirom na njegove životne okolnosti i kazneno djelo", dodao je.

S obzirom na to da su 15 američkih država i Washington DC legalizirali kanabis za rekreaciju, ova je droga u SAD-u postala industrija vrijedna više milijardi dolara iako prema saveznom zakonu i dalje ostaje ilegalna.

Dok države legaliziraju rekreacijsku uporabu marihuane, sve više zagovornika poziva na brisanje kaznenih presuda povezanih s marihuanom. Primjerice, američka savezna država Illinois je nakon legalizacije kanabisa 2019. godine za 770.000 ljudi obrisala kaznena djela povezana s kanabisom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.