Amerikanac u Zagrebu: Svaki put kad promijenim stan, najam raste. Sad plaćam 900 eura

Screenshot: RTL

Magazin The Economist objavio je svoj Carrie Bradshaw Index, koji je dobio ime po glavnoj junakinji serije Seks i grad. Riječ je o odnosu plaće i cijene najma koju plaća samac u 35 europskih metropola.

Zagreb se na toj listi našao na 4. mjestu zato što je prosječna plaća manja od 1400 eura, dok je cijena najma stana s jednom spavaćom sobom 530 eura. The Economist računa da je svakom samcu nužno da mu ostane 70 posto dohotka nakon što plati stanarinu, stoga Bradshaw indeks pokazuje da Zagrepčanima najam nije priuštiv. 

Lošiji od Zagreba su Budimpešta, Prag i Lisabon, dok si stanovanje lakše mogu priuštiti u brojnim europskim metropolama poput Berlina, Osla, Beča, pa i Bruxellesa. Antonio Štedul, agent za nekretnine, kazao je za RTL da kada uzmemo faktore tog indeksa moglo bi se reći da stojimo dosta nepovoljno.

"Sve je tu negdje, a sve varira oko te cijene po kvadratnom metru. Od 550, pa čak i do 700, 750 se može popeti mjesečna najamnina dvosobnog stana u Zagrebu", kazao je. "U zadnjih dvije godine došlo je do povećanja od 15 pa čak do 20 posto", dodao je.

Hoće li rasti cijene? "Teško je prognozirati. Ako ćemo imati financijske i socioekonomske uvjete, ovakve što se tiče građana u Zagrebu, ja bih rekao da će cijene za sada stagnirati, pa potencijalno rasti", zaključio je.

Mala je ponuda, a velika potražnja

"Na Zagreb postoji pritisak na najam već godinama. Od hrvatskih studenata, stranih studenata, stranih radnika, mladih ljudi koji su ne mogu priuštiti nekretninu. Ponuda je desetkovana. Iako nam se čini da se gradi posvuda, ne gradi se dovoljno“, objašnjava Lana Mihalinac Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Već tri godine u Zagrebu živi i digitalni nomad, Amerikanac Steve. Plaća 900 eura za 72 četvorna metra. "Svaki put kada promijenim stan, stanarina raste. Nije samo zbog inflacije. I čini se da će i dalje rasti", kaže Steve Tsentserensky.