Amerikanci snižavaju sigurnosne kriterije kako bi stari nuklearni reaktori zadovolji standarde



NOVINSKA agencija Associated Press poduzela je tajnu istragu kojom je otkrila da američki regulatori nuklearne energije usko surađuju s nacionalnom nuklearnom industrijom kako bi zastarjele reaktore održali unutar sigurnosnih standarda, i to na način da te kriterije sustavno snižavaju.

Nebrojeno puta su dužnosnici američke Komisije za regulaciju nuklearne energije odlučili da su originalne mjere regulacije prestroge, tvrdeći da ih se može omekšati bez rizika. Associated Press tvrdi kako je rezultat takve politike Komisije značajno potkopavanje sigurnosti te da takav nemar SAD približava potencijalnoj katastrofi i krahu nuklearne energije.

Kažu kako je takvih primjera puno. Kad ventili počnu propuštati - dopusti se više propuštanja, čak i 20 puta više od originalne mjere. Kad jak pritisak uzrokuje puštanje radijacije iz cijevi te cijevi se počnu testirati blažim testovima. Associated Press kaže kako su u dugogodišnjoj istrazi utvrdili više od tisuću različitih kvarova na reaktorima, uglavnom zbog dotrajalosti.

S obzirom na to da Amerika 19 posto svoje potražnje za električnom energijom zadovoljava preko nuklearne energije, ne čudi što se pod svaku cijenu u funkciji želi ostaviti što veći broj reaktora, bez obzira na moguće posljedice. "Na taj način opstaje ugodna veza između nuklearne industrije i njenog regulatora", piše Associated Press.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.