Amerikanci upozorili na terorizam u Barceloni, policija traži napadača

Ilustracija: EPA

POLICIJSKE ekipe u Barceloni su na terenu i tragaju za potencijalnim teroristom nakon objave američkog State Departmenta na Twitteru. 

Odjel State Departmenta, koji se bavi putovanjima Amerikanaca u druge zemlje te objavljuje kakvo je stanje u pojedinoj zemlji u koju Amerikanci žele otputovati, objavio je uznemirujuće upozorenje o Španjolskoj.

Američki State Department objavio upozorenja

Konkretno, radi se o upozorenju koje se odnosi na Barcelonu. Naime, Travel State Department je na svojem Twitteru pozvao Amerikance da budu posebno oprezni u Barceloni zbog potencijalnog terorističkog napada. 

"Budite na većem oprezu oko područja u kojemu prometuju vozila, uključujući i buseve u dijelu grada Las Ramblas u Barceloni tijekom Božića i Nove Godine. Teroristi bi mogli napasti bez upozorenja, a meta će im biti turističke lokacije, javni prijevoz ili druga javna mjesta", poručili su. 

Katalonska policija traga za 30-godišnjakom koji bi mogao izvesti napad

Španjolski El Pais piše kako su zbog te informacije Mososi, katalonska policija, tragaju na terenu za muškarcem koji bi mogao biti povezan s mogućim napadima. 

El Pais javlja i kako se radi o 30-godišnjaku čiji inicijali su L. B., a koji je porijeklom iz Maroka. Dodaju kako ima dozvolu za vožnju autobusa.

Pišu i kako je 2006. godine opružen za vrijeđanje civilne garde na zračnoj luci u Malagi. Obavještajne službe imaju informaciju kako je putovao uz Almeire u Nador 2015. godine te 2018. iz Tangiera u Algeciras. 

Policija sada, piše El Pais, provodi provjere vozača autobusa i mini buseva u centru Barcelone, a usto su na snazi i dodatne mjere opreza kako bi se pronašao osumnjičeni. 

Generalni komesar za informiranje je poručio i kako se provode provjere u tvrtkama za najam, u hotelima, ali i ulazima u Kataloniji. Za sada, kako javljaju, nema dokaza da je B. L. na teritoriju Španjolske.

Dodatne mjere i na velikim turističkim lokacijama

Regionalna policija će provoditi dodatne mjere sigurnosti na području La Ramble tijekom božićnih blagdana kako bi spriječili moguće prijetnje. Na terenu će biti i veći broj Mososa, a povećat će i inspekcije u tom području, javlja El Pais pozivajući se na izvore iz policije. 

Protuterorističke kontrole će biti provedene i na glavnim turističkim mjestima u Barceloni, poput katedrale Svete Obitelji. 

El Pais javlja i kako Ministarstvo unutrašnjih poslova zadržava opasnost od terorističke prijetnje na četvrtom od pet stupnjeva.

Stupanj pripravnosti je pojačan na sastanku održanom 11. prosinca na panelu na kojem se raspravlja o opasnosti od terorizma i to zbog velikih koncentracija ljudi u centru zbog blagdanskih događanja. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.