Analitičar Mandić: Sutra vjerojatno završava karijera Putinovog ministra obrane

Foto: EPA

DAN NAKON eksplozije na Krimskom mostu Vladimir Putin je za sigurnost ovog važnog opskrbnog pravca zadužio FSB, sigurnosnu službu Rusije, a za napad optužio ukrajinsku tajnu službu.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, vojni analitičar Ivica Mandić osvrnuo se na najavljeni sastanak ruskog Vijeća sigurnosti. Komentirao je i eksploziju na Krimskom mostu, ali i daljnji tijek ruske invazije na Ukrajinu.

"Ono što zapadne obavještajne službe obavještavaju, a posebno američkog predsjednika, jest da je taj sukob dosta žestoko kulminirao, da se izravno suprotstavlja predsjedniku Putinu, da će vjerojatno sutra završiti politička karijera ministra obrane i zahtjev te nacionalističke struje da on kao takav više ne bude na tom mjestu u smislu da je posve nekompetentan za operaciju", rekao je Mandić o stanju u ruskim vojnim redovima, dodavši da je vrlo teško pogoditi tko će ga zamijeniti.

"Takve stvari, određene interesne skupine i oni koji ih podupiru na jednoj strani i svi ostali na drugoj. Tako da taj sukob ne znamo kako će završiti. Međutim, on je vrlo glasan i unutar Ruske Federacije u njihovim medijima. U tom dijelu se očekuje dodatno zaoštravanje situacije oko toga, a i sam rezultat na ratištu pokazuje da nekakvih velikih perspektiva Šojgu više nema", rekao je vojni analitičar.

Dva scenarija za napad na Krimski most

Mandić je komentirao i eksploziju na Krimskom mostu.

"S obzirom na dijelove mosta koji su se srušili, relativno je precizno kirurški. S obzirom na količinu razaranja i samu veličinu objekta, nedvojbeno smo bili istraživali i istražili je li to mogao biti kamion - nema govora o tome. Da je i tone eksploziva nosio, najveći dio, 90 posto toga bi otišlo u zrak.

Druga je mogućnost bila da su Sjedinjene Američke Države isporučile Ukrajini novi sistem koji mora 300 kilometara dobaviti i ogromnu bojnu glavu da raznese ovakvu konstrukciju kao što je most. S obzirom na preciznost rezanja, nedvojbeno je da je to bila operacija specijalnih snaga gdje su se minsko eksplozivna sredstva postavila na most i u jednom trenutku su se ona kao takva aktivirala", rekao je Mandić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.