Anketa HGK: Gotovo polovica iznajmljivača ove sezone izgubit će do 50.000 kuna

Foto: Sanjin Strukić/Grgo Jelavić/Pixsell

U DOSADAŠNJEM dijelu srpnja u Hrvatsku je došlo oko 2,2 milijuna turista, što je upola manje nego lani u srpnju kad ih je prema podacima e-visitora bilo oko 4,5 milijuna. Najveće gubitke ostvaruju hoteli i privatni iznajmljivači, dok istovremeno najbolje prolaze kampovi i vlasnici kuća za odmor. Riječ je o luksuzno uređenim kućama s bazenom, koje za razliku od iznajmljivača soba i apartmana nisu u tolikoj mjeri spuštali cijene ove sezone, a ipak su bolje popunjeni.

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u, za Index je ispričala da sjeverni Jadran, odnosno Istra i Kvarner puno bolje prolaze od srednje i južne Dalmacije, u kojoj se, pak, tek ovaj posljednji vikend počelo puniti turistima. No situacija u tom dijelu Dalmacije, kaže, nije ni blizu kao lani.

Što se tiče privatnog smještaja i dalje navodi kako privatni iznajmljivači relativno slabo rade.

Tri četvrtine iznajmljivača snizilo cijene

"Što se tiče gradova, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, pa tamo gotovo nitko od privatnih iznajmljivača sad u najjačem dijelu sezone nema popunjene sve kapacitete. Najbolje prolaze oni koji imaju kuće za odmor, oni imaju dobru popunjenost. Proveli smo anketu u HGK-u među 2200 ispitanika (privatni apartmani, sobe, kuće za odmor) i podaci ankete su pokazali da je tri četvrtine iznajmljivača snizilo cijene, a velika većina snizila ih je za 30 posto. To je veliki postotak snižavanja pa kad još usporedite s popunjenošću, jasno je da će biti znatno niži prihodi. Dakle, neovisno što se govori da je počela sezona i da nam ide dobro, bolje od predviđanja, ipak treba biti jasno da su prihodi znatno manji", kazala nam je Martina Nimac Kalcina.

Ističe kako se 42 posto iznajmljivača u anketi izjasnilo da će ove sezone imati gubitak od 10.000 do 50.000 kuna, 24 posto je napisalo da će pretrpjeti štetu od 5000 do 10.000 kuna, ostali da će do 5000 kuna. Od svih anketiranih iznajmljivača apartmana, njih trećina su, navodi, umirovljenici, od kojih se 75 posto izjasnilo da će im bez tih prihoda od najma biti ugrožena egzistencija.

"Čak 95 posto iznajmljivača apartmana ima daleko manji broj rezervacija nego lani. Trećina se izjasnila da im je pad rezervacija veći od 80 posto. Dakle, vidimo da je neusporedivo manja popunjenost", navodi Nimac Kalcina.

Gradovi najviše gube. U Split su, ističe, tek prošli vikend počeli stizati gosti u nešto većem broju (i oni koji dolaze avionom i oni s automobilima), dok je Dubrovnik još gori od Splita jer ovisi o aviogostima.

Vlasnici kuća za odmor imaju manje potrebe za moratorijem na kredit u odnosu na vlasnike apartmana

Martina Nimac Kalcina istaknula nam je kako su cijene više snižavali vlasnici apartmana i soba, koji za razliku od vlasnika kuća za odmor imaju manje kredite, ali veće potrebe za moratorijem na kredit za razliku od onih koji posjeduju kuće za odmor.

"Većina ispitanika koji imaju kuće za odmor u anketi su se izjasnili da nisu snižavali cijene ove sezone, a opet su puno bolje bukirani nego apartmani. Postavili smo im i pitanje imaju li kredite te imaju li zbog krize potrebu za moratorijem i tu se dogodila zanimljiva stvar. Puno je više vlasnika kuća za odmor koji imaju kredite, dok vlasnici apartmana imaju u manjem broju kredite. No vlasnici kuća za odmor su se u većem broju izjasnili da nemaju potrebu za moratorijem na kredit", kazala nam je Nimac Kalcina.

U ovoj koronakrizi dogodila se još jedna promjena koja se pak tiče poslovanja u privatnom smještaju. U odnosu na prijašnje godine sve je više onih koji su samostalno odlučili dolaziti do gostiju. Prije su gotovo svi koristili usluge Bookinga i Airbnbja, a sad ih 30 posto samo dolazi do gostiju.

"Sad se 60 posto izjasnilo da koristi strane portale, 10 posto domaće, dok 30 posto dolazi do rezervacija bez posrednika. Dakle vidimo da se povećao dio onih koji sami dolaze do gostiju. Počeli su se više angažirati putem Facebooka i društvenih mreža. Još je to slabo, ali dosta više nego prije", kazala je.

"U Zadru je privatni smještaj na 10 do 15 posto po popunjenosti kapaciteta u odnosu na isto razdoblje lani"

Razgovarali smo i s predsjednikom Udruge iznajmljivača Zadar. Daniel Radeta je tako za Index rekao da je privatan smještaj u gradovima najviše podbacio te da je situacija lošija od one koja se prikazuje u medijima i servira, navodi, od strane vladajućih.

"Kad vidimo Zadar i Split, pa tu se nije uspio izvući ni postotak od 30 posto. Evo, u Zadru je privatni smještaj na 10 do 15 posto po popunjenosti kapaciteta u odnosu na isto razdoblje lani. Statistika se uvijek može iščitavati kako nekome odgovara, no jednostavno ne možemo uspoređivati privatni smještaj u gradovima koji ovisi o avioprometu, u odnosu na ostale gradove i mjesta kojima gosti dolaze automobilima. No javnosti se plasiraju informacije kako radimo odlično, bolje od predviđenog, a sve kako bi se dalje naplaćivali parafiskalni nameti kao da je 2019. godina i da je sve normalno", kazao je Radeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.