Anketa: Obavezni vojni rok najviše podržavaju niže obrazovane žene starije od 60

U SREDIŠNJEM Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati istraživanja popularnosti političkih stranaka.

HRejting je proveden od 15. do 18. ožujka na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

HDZ je i dalje uvjerljivo najjača stranka, koju podupire četvrtina hrvatskih birača (25%).

SDP je sa 16.1% nedvojbeno druga politička snaga, koju sad 4% slabiji Možemo (12.2%) više ne ugrožava. Ali bi Možemo mogao ugroziti trenutačno četvrti Most, koji je prešao 10% (10.2%).

Skupini stranaka koje prelaze izborni prag pridružio se i Domovinski pokret sa svojih 6 i pol posto potpore.

Kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, nijedna od preostalih 12 stranaka obuhvaćenih HRejtingom u Hrvatskom saboru ne bi imala zastupnika.

Ni dva posto biračke potpore ne uživaju: HSS (1.7%), Centar /(1.6%), Fokus (1.3%), IDS (1.2%), HNS (1.1%). Manje od 1% glas bi dalo Reformistima (0.8%), HSLS-u (0.7%), Radničkoj fronti (0.7%) i Hrvatskim suverenistima (0.6%). A tek za pola posto i manje izbor su Živi zid (0.5%), HSU (0.5%) i stranka pokojnog Milana Bandića (BM 365 - 0.4%)

U neodlučnima je snaga promjena. Gotovo ih je 17% (16.9%).

Većina ljudi za obavezni vojni rok

Pojedine su stranke u saboru, potaknute ruskom agresijom na Ukrajinu, zatražile vraćanje obveznog vojnog roka u Hrvatsku. Evo što o tome misle hrvatski građani:

Da se naše građane pita, Hrvatska bi se vratila na stanje prije 1. siječnja 2008., kada je odlukom sabora na snagu stupio izmijenjeni Zakon o obrani kojim je zamrznuto obvezno služenje vojnog roka.

Jer više od 2/3 njih (63.4%) potpuno (40.3%) ili uglavnom (23.1%) podupire obvezni vojni rok.

Suprotno misli oko 29% ispitanika (uglavnom ne podupire 9.6%, nikako ne podupire 19.5%), dok je onih koji nemaju stav o obveznom vojnom roku (8.5%) ili ga ne žele reći (0.2%) manje od 10%.  

Koliko stajalište prema obveznom vojnom roku određuju dob, spol, stupanj obrazovanja i svjetonazor?

Ispitanici su u dobi od 18 do 71 godine i više. Kad bi se njihovi odgovori rezimirali, zaključak bi bio da obvezni vojni rok, logično, najmanje podupiru (44.3%) oni koji bi njime bili obuhvaćeni - ispitanici između 18 i 30 godina. Kod svih ostalih dobnih skupina potpora debelo premašuje 50%. Najviše pobornika (70.9%) obveznog vojnog roka je kod onih koji su ga davno odslužili, ispitanika između 61 i 70 godina.

Zanimljiv je rezultat ankete kad se u obzir uzme spol ispitanika. Iako je razlika mala, u Hrvatskoj obvezni vojni rok ipak više podupiru žene (63.0%) nego muškarci (62.3%).

U krugovima visokoobrazovanih manje je popularan nego u populaciji bez ikakve naobrazbe. Tako su za vraćanje obveznog vojnog roka najviše građani koji nisu završili ni osnovnu školu, njih više od 73 posto (73.6%), a najmanje oni s fakultetom. No i njihova je potpora natpolovična.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.