Anketa Švedskog instituta: U cijeloj EU o Švedskoj najbolje mišljenje imaju Hrvati

Foto: Profimedia

VELIKA većina građana Europske unije ima pozitivno mišljenje o Švedskoj, no istraživanje Švedskog instituta pokazuje da ova skandinavska zemlja najbolji imidž ima upravo među Hrvatima. Čak 80 posto hrvatskih ispitanika ima povoljno ili vrlo povoljno mišljenje o Švedskoj, a samo dva posto nepovoljno ili vrlo nepovoljno.

U anketi Švedskog instituta, državne ustanove sa zadatkom poticanja interesa i povjerenja prema švedskoj naciji u inozemstvu, provedenoj među tisuću građana u svakoj od 27 članica EU, 16 posto ispitanika u Hrvatskoj iskazalo je neutralan stav, a dva posto nije imalo mišljenje.

Ovo istraživanje provedeno je uoči nadolazećeg švedskog predsjedanja Europskom unijom od siječnja do lipnja 2023. godine kako bi se ispitao imidž Švedske u široj javnosti u svim zemljama.

Hrvati su se posebno pozitivno izjasnili o Švedskoj kao zemlji visokog životnog standarda (82%), odgovornoj u zaštiti okoliša (80%), koja se razvija u pravom smjeru (80%) i koja je sigurna za život (79%). Najslabije ocjene Švedska je kod hrvatskih građana dobila kad je u pitanju sportska izvrsnost (47%).

Sudeći prema ovom ispitivanju, imidžu Švedske u hrvatskoj javnosti nije nimalo naštetila osporavana pandemijska strategija, pa čak ni sve češći nasilni obračuni organiziranog kriminala u švedskim gradovima. Međutim, treba reći i da je samo 32 posto naših ispitanika odgovorilo kako dobro poznaje situaciju u švedskom društvu.

Pozitivno mišljenje o Švedskoj najslabije je među građanima dviju mediteranskih otočnih nacija, Cipra (49%) i Malte (46%), dok je u svim drugim zemljama više od 50 posto ispitanika izrazilo povoljan stav prema Švedskoj. Zanimljivo, najviše negativnog mišljenja o švedskoj naciji zabilježeno je kod susjeda iz Danske (10%) i Finske (8%), koji je vjerojatno najbolje poznaju, te u Mađarskoj (9%).

Anketa Švedskog instituta ispitivala je i stav europskih građana o Europskoj uniji. Oko 48 posto hrvatskih ispitanika imalo je povoljan ili vrlo povoljan stav o EU, što je otprilike u skladu s prosjekom među svih 27 članica. EU trenutačno najlošije kotira kod građana Češke (29% pozitivnih odgovora) i Francuske (33%), a najbolje kod Portugalaca (74%) i Iraca (63%).

Prema anketi, nepovoljan ili vrlo nepovoljan stav o EU ima 16 posto hrvatskih građana i čak 39 posto Čeha i 26 posto Francuza i Austrijanaca. S druge strane, negativan stav o EU ima samo sedam posto Maltežana.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.