ANKETA Trebaju li hrvatski nogometaši klečati na Euru

Screenshot: YouTube

ENGLESKI mediji raspisali su se o hrvatskoj reprezentaciji nakon što igrači nisu kleknuli u znak podrške Black Lives Matter pokretu i protiv rasizma u sportu općenito.

Izabranici Zlatka Dalića odbili su kleknuti na prijateljskoj utakmici protiv Belgije prije nekoliko dana.

Belgijski reprezentativci su kleknuli, dok su hrvatski nogometaši ostali stajati u tišini.

Zašto se kleči?

Klečanje sportaša započelo je nedugo nakon ubojstva Georga Floyda, crnca u Minnesoti kojeg je ubio policajac Derek Chauvin nakon što mu je koljenima pritiskao vrat punih devet minuta.

Pokret Black Lives Matter, koji se zalaže za prava crnaca u SAD-u, prvo se proširio diljem te zemlje, a kasnije i svijetom.

Tako je među prvima u Europi engleski Premier League započeo s tim prije službenih utakmica.

Međutim, s vremenom su neki pojedini igrači, ali i cijele momčadi odbijale klečati. Najpoznatiji po tome je igrač Crystal Palacea Wilfried Zaha koji to odbija, a to argumentira kao "ispraznu gestu koja ničim stvarno ne doprinosi smanjenju rasizma u sportu ili općenito životu". 

Kasnije su odbile klečati cijele momčadi, između ostalih engleski Millwall pa kasnije i praška Slavija itd.

Engleski navijači zviždali svojim igračima jer kleče

Hrvatska reprezentacija dospjela je u fokus odlukom da ne kleknu prije prijateljske utakmice s Belgijom. To je nagnalo jedan od načitanijih engleskih portala Daily Mail da glavnu vijest posveti upravo hrvatskim reprezentativcima.

Reagirao je i engleski izbornik Gareth Southgate. 

"Čini mi se da postoje oni koji smatraju da je ovdje riječ o nekakvom političkom stavu s kojim se oni ne slažu. Nema to veze s politikom. Igrači samo podržavaju jedni druge i drago mi je da su se zvižduci izgubili u ovacijama ostatka navijača. Mislim da je najvažnije da svi naši igrači znaju da imaju podršku jedni drugih. Mislim da ljudi ne shvaćaju važnost ovog pokreta te ga krivo tumače", rekao je Southgate.

Istovremeno, i Southgate se našao pod pritiskom jer je dio navijača zviždao igračima pošto su klečali. 

Oglasio se HNS, kaže da igrači neće klečati

Hrvatski nogometni savez danas je objavio priopćenje kojim je najavio da Hrvatska neće klečati jer "Hrvati to ne rade".

"Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu.

Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez", poručili su iz Saveza.

Hrvatska neće biti jedina koja neće klečati

Hrvatska reprezentacija nije jedina koja neće klečati uoči početka utakmica na Euru. Isto su najavile Rusija, Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska, dok se Turska, Italija, Švicarska, Makedonija, Španjolska, Švedska i Njemačka nisu izjasnile, ali nisu klečale u zadnjim utakmicama.

Vrijedi istaknuti da je hrvatska U-21 reprezentacija pod vodstvom Igora Bišćana kleknula na utakmici protiv Engleske na ovogodišnjem europskom prvenstvu za nogometaše do 21 godine.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.