Antička olupina kraj Cavtata skriva blago vrijedno pet milijuna funti!

OLUPINA broda iz antičke grčke, koja se nalazi u hrvatskom dijelu Jadrana kraj Cavtata, u sebi krije blago vrijedno čak pet milijuna funti, piše britanski Daily Telegraph! Na toliko se, naime, procjenjuje vrijednost zemljanih amfora i ostalih sadržaja broda koji netaknuti leže na morskom dnu još od drugog stoljeća.

Iako je od same olupine broda ostalo jako malo, teret je gotovo netaknut, javlja engleski dnevni list. Amfore u kojima se nekad prenosilo vino i maslinovo ulje i dalje su uredno složene u prostoru predviđenom za prijevoz tereta. Radi se o jednoj od najbolje uščuvanih antičkih olupina koje su ikad pronađene.

S obzirom da predmeti koji se mogu pronaći u antičkom brodu na crnom tržištu vrijede više od pet milijuna funti, oko broda je postavljen zaštitni kavez. Vrata na kavezu koji čuva teret antičkog broda otvaraju se vrlo rijetko, samo kad u posjet dolaze ronioci pod strogim nadzorom lokalnih vlasti.

Podvodni fotograf Neil Hope iz Velike Britanije jedan je od rijetkih koji je dobio dopuštenje da posjeti olupinu. "Iskusan sam ronilac, ronio sam za olupinama diljem svijeta, ali ovo je bilo jedinstveno iskustvo. Dolje me odveo čovjek koji je otkrio olupinu. Odmah čim smo izašli su zatvorili i zaključali vrata", ispričao je Hope.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.