Apple postao najvrjednija svjetska kompanija, ali mu budućnost možda i nije tako blistava

U TRENUTKU kada je jučer završeno trgovanje na američkoj burzi, Apple je postao najvrjednija tvrtka na tržištu, zaključivši dan ispred dosadašnjeg predvodnika Exxon Mobila. Apple trenutno vrijedi 337,17 milijardi dolara, po kriteriju tržišne kapitalizacije, dok je Exxon dan zaključio na 330, 77 milijardi, piše CNET.

Appleova put do vrha zaista je fascinantan ako su uzme u obzir da je prije 14 godina Microsoft morao izvlačiti Apple i održati ga na životu sporazumom o partnerstvu teškom 150 milijuna dolara. Tada su dvije tvrtke usko surađivale, a budućnost Apple bila je vrlo dvojbena. Danas su na svjetskom vrhu, unatoč tome što je i Appleova dionica jučer zapravo zabilježila pad vrijednosti od 2,76 posto, zaključivši dan na cijeni od 363,39 dolara.

Hoće li se uzlet Applea nastaviti ili slijedi neminovni pad?

Investitori i analitičari smatraju kako je realno očekivati određeno slabljenje Applea u narednom periodu financijske i tržišne neizvjesnosti, piše International Business Times. "Ukoliko potonemo u novu recesiju, Amerikanci će nove iPhone doživljavati kao manje esencijalne, i sumnjam da će se opet tiskati u redovima kako bi se dočepali novih tehnoloških ljubimaca. Ukoliko nas pogodi situacija da ljudi moraju birati između toga hoće li jesti ili si priuštiti novi čudesni Appleov proizvod, mislim da je odgovor prilično jasan", kazao je Stanley Crouch, šef investicija u Aegis Capitalu.

Ipak, u Appleu se ne moraju bojati da će ostati gladni, jer su nedavno objavili financijske rezultate i utvrdili da raspolažu s gotovinskom rezervom od nevjerojatnih 75,2 milijardi dolara. To ovom tehnološkom gigantu otvara mnoge investicijske mogućnosti na tržištu, i bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će ići ulaganje tog novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.