Zbog njegovog muljanja Čistoća je ostala bez 150 tisuća kuna. Sad je direktor Čistoće.

Foto: 123rf/Čistoća Metković

NOVI direktor Čistoće d.o.o. u Metkoviću je Željko Mordžin.

To ne bi bilo nimalo čudno, da Željka Mordžina DORH ne tereti da je upravo Čistoću oštetio za 150.000 kuna. Još čudnije je što će, ako ga proglase krivim, morati taj novac tražiti od samog sebe.

Direktorom ovog komunalnog poduzeća postao je prošli tjedan, i to odlukom novog metkovskog gradonačelnika iz redova HDZ-a, Dalibora Milana. Priča o Mordžinu i Čistoći seže odavno prije, još od doba kad je na vlasti bio Stipe Gabrić Jambo.

Potvrđena optužnica


Mordžin je danas član HSS-a, kao i Stipe Gabrić Jambo. HSS je danas u koaliciji s HDZ-om, odnosno s gradonačelnikom Milanom. Upravo zbog toga je gradonačelnik svom koalicijskom partneru dao na upravljanje jednu od najvažnijih gradskih tvrtki.

Iz perioda vladavine Jamba, dok je Mordžin upravljao tom tvrtkom, za njim je ostala potvrđena optužnica zbog koje mu uskoro počinje suđenje. Naime, Željka Mordžina se optužnicom iz listopada teret da je kao direktor gradske tvrtke Metković d.o.o isplatio 150 tisuća kuna poduzeću Dobranje ing d.o.o. iako za to nije bilo osnove.

Metković d.o.o. kasnije se razdijelio na dvije tvrtke: Metković d.o.o. za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda i Čistoća Metković d.o.o. za obavljanje komunalnih djelatnosti.

Nenamjenski potrošen novac

Tih 150 tisuća kuna nisu namjenski bile potrošene na vodovod, kako je bilo namjeravano, već na obnovu gradskog trga. Radilo se o strogo namjenskim sredstvima koja su se mogla koristiti samo za razvoj komunalne infrastrukture, što je Mordžin znao.

Mordžin je to potvrdio za Index, rekavši kako je novac umjesto na vodovod, otišao na trg.

Nadalje, Mordžin nije bio ovlašten samostalno raspolagati sredstvima. To je bilo u domeni izvršitelja proračuna grada Metkovića. Ta osoba je bila Stipe Gabrić Jambo.

Index je razgovarao s Jambom.

Optužnica je bjelouška

"Mordžin je ostavio milijune kuna dobiti u Metkoviću. Međutim, došla je sekta na čelu s Božom Petrovom i smijenila ga. Petrov nam je u dotu ostavio nesposobne ljude koji ne rade dobro svoj posao", počeo je Jambo.

Na upit o spornih 150.000 kuna, Jambo je rezolutan kako nisu stavili ni lipe u džep.

"Vi ste režimski novinar, uređivali smo Trg kralja Tomislava, to je investicija od nekoliko milijuna kn, a sve je plaćeno po nalogu grada. Mordžin ni Jambo nisu stavili ni lipe u džep.

Dao je i svoje mišljenje o samoj optužnici.

"Trebala bi postojati presumpcija nevinosti, ta optužnica protiv Mordžina je bjelouška, banalna i benigna. To se od komarca pravi slon. Neka se Petrov i Grmoja time bave. Otišli su u Zagreb, mi nismo dobili pet kuna od njih iz Zagreba, koristili su represivni aparat. Mene su reketirali", rekao nam je Jambo.

Jambo je preuzeo odgovornost za sve za što se tereti Mordžina.

"Neću moći spavati večeras"

"Njega se tereti da su sredstva nenamjenski potrošena. Tu odgovoran mogu biti samo ja. A znaš kako se ja bojim, eto neću moći spavati večeras", rekao nam je Jambo.

"Ako bude prvostupanjski osuđen, mi ćemo ga razriješiti. Gradonačelnik će ga razriješiti. Kad bi ovako bilo svugdje, po tome ne bi trebao netko nigdje raditi. On je častan čovjek i na rukovodećim je mjestima 25 godina. Ima troje krasne djece. nije kupio ništa bolje od polovnog malog korejca i bicikla. Kamo sreće da Hrvatska ima više Mordžina, a manje Bože Petrova. To su paraziti", rekao je.

"Ja sam naredio da novac ide za trg", ponovio nam je još jednom Stipe Gabrić Jambo.

Bizarna situacija

Bizarni apsurd u cijeloj situaciji leži u tome što će Mordžin, ako ga se proglasi krivim, kao direktor poduzeća na čiju je štetu djelo počinjeno, morati tražiti u ime gradskog poduzeća od samog sebe povrat novca u kaznenom postupku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.