Arbitražu ćemo masno platiti: Pet milijuna eura za rješenje sporne granice sa Slovenijom?

HRVATSKA će Vlada prilično duboko morati posegnuti u vreću s državnim novcem kako bi podmirila trošak arbitraže za određivanje granice između Slovenije i Hrvatske. Konačna odluka međunarodne arbitražne komisije Hrvatsku će, naime, koštati oko pet milijuna eura.

U procjeni iznosa slažu se neimenovani izvor iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, koji je sličnu brojku spomenuo u izjavi Jutarnjem listu, ali i neimenovani predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, koji je o tome govorio u ljubljanskom listu Finance.

Iako se oba izvora slažu da je konačni iznos koštanja odluke o razgraničenju još uvijek neizvjestan, obje strane ipak ocjenjuju da bi suma mogla narasti na 10 milijuna eura, a prema arbitražnom dogovoru dvije je zemlje dijele po pola. Sjedište arbitražnog suda je u Bruxellesu, a postupak arbitraže vodit će se na engleskom, pa će sve dokumente, koje će obje strane koristiti pred sudom, biti potrebno prevesti.

Arbitraža puni džepove sudaca arbitara i odvjetnika

Voditeljica sektora za međunarodno pravo u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova Simona Drenik Financama je potvrdila da će najveći dio tog novca otići na honorare sudaca arbitara i za naknadu odvjetnicima koje će dvije države angažirati u postupku.

Uz nezavisne arbitre, svaka od zemalja u postupku u arbitražnoj će komisiji imati i svoje predstavnike. Tko će kao arbitražni sudac predstavljati Hrvatsku još nije poznato, no u slovenskoj se javnosti, kako tvrde Finance, već vode rasprave na tu temu.

Naime, slovenski predsjednik Danilo Turk je izjavio kako očekuje da se slovenski sudac odrekne honorara "jer je posao arbitra domoljubni posao", a on i premijer Borut Pahor već su se oko mogućeg slovenskog predstavnika u komisiji uspjeli i posvađati. Premijer Pahor je, naime, to mjesto ponudio Slovencu Ernestu Petriču, ustavnom sucu i stručnjaku za međunarodno pravo, što je razbjesnilo Turka, koji drži da je mnogo bolja solucija odabir stranog državljanina. Prema slovenskom zakonu, za izbor arbitra mora se raspisati javni natječaj, kandidata potom odabire predsjednik države, a konačni izbor potvrđuje parlament.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.