Atentat na Trumpa je dokazao dubok razdor. Nisu bitne činjenice, nego za koga navijaš

Foto: EPA

Dana 13. srpnja, oko 18h po lokalnom vremenu, na predizbornom skupu u Buffalu je iz vatrenog oružja pogođen predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump. Prema dostupnim informacijama, na Trumpa je pucao 20-godišnji mladić, koji je ubijen nakon pokušaja atentata. Sam Trump je okrznut po desnom uhu i samo ludom srećom je izbjegao teže posljedice i moguću smrt.

Izvještavanje

Teško je riječima opisati i opravdati ono što se kasnije događalo u javnom prostoru SAD-a, ali i globalne javnosti generalno. U oči je upala naslovnica CNN-a, prema kojoj je "Trumpov govor prekinut od strane sigurnosnih službi", čime se napravio dojam kao da se radi o nekakvom propustu u organizaciji ili nečem trivijalnom, dok se informacija o atentatu na predsjedničkog kandidata našla tek u daljnjem tekstu. Slično su izvijestili i neki drugi mediji skloni demokratskoj stranci.

Izgrađeni rovovi

Sve je to zapravo nastavak politike "ili mi ili oni", u kojem kognitivna disonanca s obje strane pokazuje kolika je dubina rovova te kako je izgradnja narativa puno bitnija od samih činjenica. Tako je Trumpov govor zapravo "prekinut", a Trump nije ustrijeljen i, tim gore po činjenice, taj narativ činjenično ne pije vodu. Takav način izvještavanja ovakve vijesti zorno pokazuje u kojem se stanju nalazi američka javnost i društvo generalno.

Slično se moglo vidjeti kada je zamaskirana rulja upala u Capitol, pri čemu je bilo i poginulih. Tada je desna javnost sklona republikancima, uz podršku tada već bivšeg predsjednika Trumpa, znatno umanjivala cijelu priču. Govorilo se o tome kako ljevičari i liberali dramatično uvećavaju priču i daju dodatan značaj koji ne odgovara činjenicama.

Isto ili slično se može vidjeti i sada kada je ustrijeljen predsjednički kandidat. S lijeve, demokratske strane javnosti promiče se narativ kako je "sve namješteno" ili u se najmanju ruku pokušava umanjiti cijela priča. Tako se može vidjeti kako ljudi s ozbiljnom znanstvenom ili političkom karijerom kreiraju narativ "teorije zavjere", naravno bez ijednog jedinog dokaza. S druge strane, radi se o dijelu društva koji se s velikom dozom sprdnje (opravdano ili ne) odnosio prema onom dijelu društva koji je, recimo, u covid-krizi sa skepsom prihvaćao ideju cijepljenja protiv spomenutog virusa. Zbog čega je to tako? Upravo zbog toga što je bitniji narativ od samih informacija.

Političari kao kreatori narativa

Naravno, političari u svojim službenim reakcijama i izjavama su puno oprezniji, odnosno oni perfidniji, lukaviji neće si dopustiti da otvoreno sudjeluju u tome, ali je jasno da se iz njihovih tabora potiču i grade kanali prema javnosti i glasačima za izgradnju ovakvih narativa. Primjer je ranije spomenuti naslov CNN-a.

Idući je korak desne javnosti koja će, na stranu što je Trump upucan jer je to sad manje bitno, učitavati svoje projekcije u tumačenju motiva strijelca, pa se tako strijelca može klasificirati kao antifu, radikalnog ljevičara, Chea Guevaru, suradnika ukrajinskih službi ili provladinog agenta, zavisno kojeg je političkog spektra grupa iz koje projekcija dolazi.

Trump je doprinio polarizaciji

Daleko od toga da se Trump suzdržavao od takvog načina ophođenja prema političkim neistomišljenicima. Dovoljno se sjetiti kako se Trump sprdao kada su napali supruga Nancy Pelosi, kojeg su čekićem zatukli u vlastitom stanu. Također je, kao i neki njegovi oponenti sada, govorio o namještenoj akciji. Osim toga, ne treba zaboraviti njegove izjave i ponašanje tijekom napada na Capitol, kada je (a što treba ponoviti), bilo ljudskih žrtava.

Europa se polarizira

Ono što je znakovito jest da se takva vrsta "političke borbe" sve češće i sve lakše prelijeva u Europu. Postoji slučaj nedavno propucanog slovačkog premijera, gdje je opet jedan dio javnosti s podsmijehom gledao na taj atentat zbog raznoraznih političkih i nepolitičkih razloga. Također je jedan dio javnosti stav o atentatu izgradio na temelju političkog opredjeljenja.

Spušteno na razinu našeg političkog života, dovoljno je prisjetiti se napada na Markovom trgu, u kojem je stradao policajac. Napadaču se također upisala i učitala (i to od samog premijera Plenkovića) politička agenda pa se pisalo i pričalo nadugo i naširoko o radikalnoj desnici te dodatno polarizirala politička javnost.

Koliko je to besmisleno vidi se danas kada je s tim i takvima, koje je premijer Plenković optužio da su radikalizirali javni prostor, skrojio većinu. Sada postoji narativ o "kršitelju Ustava" i "radikalnoj ljevici" jer polarizacija mora postojati kako bi se biračko tijelo i javnost, po metodi Ćire Blaževića, "galvaniziralo".

U tom svijetu u kojem je narativ sve, a činjenice služe samo kao stilska figura, jako je teško zauzeti neku srednju poziciju jer, koliko god se pokušava sagledati stvar racionalno i učitati što više činjenica, u suštini će pobijediti "turbo-folk", odnosno onaj narativ koji će bolje "zapaliti" narod.

Trump je pobjednik?

Što se Trumpa tiče, nakon atentata ga se smatra apsolutnim pobjednikom, iako nitko nije demokratima dao prevelike šanse i prije atentata. Jednostavno, predsjednik Biden je napravio toliko vezanih i u najmanju ruku komičnih gafova da je to nemoguće opravdati. Jednostavno, stvorio se dojam u javnosti da se radi o osobi koja ima ozbiljnih problema sa zdravljem i koja nije sposobna obnašati tako važnu funkciju. Čak i na stranu svih unutarnjih problema koje SAD ima i koji su generirani za vrijeme predsjednika Bidena. Jedina šansa za pobjedu demokrata, o kojoj se špekuliralo, jest zamjena predsjedničkog kandidata.

Demokratima je potrebno barem na simboličnoj razini osuditi ovaj atentat, pokazati određenu zabrinutost (makar i neiskrenu) te se prestati baviti raznim teorijama za koje nemaju nikakvih temelja i prihvatiti da se dogodio pravi atentat na jednog bivšeg američkog predsjednika i predsjedničkog kandidata. Ako demokrati prihvate trumpovski način suočavanja s ovakvim događajima, pokazuju se slabima i ulaze na područje bitke koju ne mogu dobiti i koja po prirodi stvari bolje leži republikancima.

Dodatna radikalizacija

Ipak nije izvjesno da će demokrati krenuti u tom smjeru, već baš suprotno. Atentat će dodatno radikalizirati sukob između dviju strana, što će se nastaviti i bez obzira na ishod izbora. Čini se kao da će Kongres, administracije i cijela politička javnost biti fiksirana na to tko je organizirao pokušaj atentata. Republikanci će vrlo vjerojatno optuživati Bijelu kuću, sigurnosne službe itd., dok će demokrati vrlo vjerojatno nastaviti s umanjivanjem cijelog događaja. U svakom slučaju, nastavlja se najdinamičnija kampanja za predsjednika SAD-a u ovom stoljeću.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.