ANKETA Australija podijeljena oko plus size modela: Treba li ih podržati ili šalju krivu poruku?

Ilustracija: 123rf

U NEDAVNOM članku na portalu BBC-ja raspravlja se o porukama koje šalju modeli plus size tjelesnih proporcija, a o kojima se vodi široka društvena debata u Australiji. U nastavku prenosimo dio članka.

"Rasprava se odnosi na pojavu plus size modela u kupaćim kostimima na modnoj pisti medijske franšize Sports Illustrated. Članak u novinama The Daily Telegraph kritizirao je odabir pretilih modela kao "neodgovoran", dok je stručnjak za zdravlje izjavio da šalju "opasnu" poruku o zdravlju.

No, drugi stručnjaci tvrde da bi modna pista trebala predstavljati sve tipove tijela. Rasprava je pokrenuta nakon izjave kolumnistice Soraiye Fude da modna industrija ne bi smjela isticati modele koji se izgladnjuju, kao ni one koji se prejedaju, jer na taj način promiče jednako nezdrave oblike tijela.

Urednica časopisa Sports Illustrated MJ Day rekla je da je "njihovo načelo da jedna veličina ne pristaje svima".

Stručna mišljenja

"I zdravstveni su se stručnjaci pridružili raspravi, pa se dr. Brad Frankum, predsjednik Australskog medicinskog udruženja Novog Južnog Walesa, pita zašto pretili modeli ne izazivaju toliko zgražanje kao pothranjeni modeli. Također, dodao je da bi ako netko hoda pistom i, na primjer, puši cigaretu, javnost vrlo negativno reagirala zbog nezdrave poruke koja se tako šalje.

Profesor John Dixon, čelnik istraživanja kliničke pretilosti u Institutu Baker, kaže da bi modeli trebali predstavljati svakoga u zajednici, a pretili ljudi čine 28 posto stanovnika u Australiji. Dodao je da je opće poznata stigma koja prati pretile ljude i da bismo ih trebali poštovati jer se mogu osjećati i izgledati dobro, te se lijepo odjenuti".

Potreban je oprez

"Model Stefania Ferrario, zaštitno lice tjedna mode u Melbourneu, kaže da se industrija ne bi trebala usredotočiti na plus size modele.

Progovorila je o svojim poremećajima prehrane i kazala kako odbija etiketu plus size, jer to naznačuje da žena nije dovoljno vitka. Ipak, kada joj je indeks tjelesne mase prešao u kategoriju "prekomjerne težine", prestala se baviti manekenstvom dok nije smršavila jer je htjela promicati zdravi način života.

Dr. Frankum kaže da je važno promicati zdravlje i dodaje da misli da nam nisu potrebni pretili modeli koji nam govore da se moramo osjećati dobro u svojoj koži. Napominje da trebamo prihvaćati ljude svih oblika i veličina, ali istovremeno težiti fizičkoj aktivnosti, vježbi i zdravijoj prehrani", zaključuje se u članku.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.