KORONAVIRUS

Avioprijevoznici rade aplikaciju za putnike s podacima o korona-testu i cijepljenju

Foto: EPA

ZRAKOPLOVNE kompanije širom svijeta nadaju se da će koronakrizu prebroditi uvođenjem digitalnih zdravstvenih iskaznica za putnike koje će na mobitelima pohranjivati podatke o testu na koronavirus i o cijepljenju.

Iskaznicu će u sljedećim tjednima testirati British Airways i drugi prijevoznici, a izdavat će se u prvom tromjesečju sljedeće godine, objavila je u srijedu Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) sa sjedištem u Ženevi.

Cilj je aplikacije uštedjeti putnicima propisanu obavezu karantene koja predstavlja veliku prepreku za međunarodna putovanja.

Podaci o zdravlju putnika pohranjivat će se samo na njihovim mobitelima, a ne u središnjem registru, naglasili su u IATA-i.

"Naš je cilj isplativ i jednostavan, učinkovit i siguran sustav koji će ispuniti tu važnu zadaću", rekao je generalni direktor IATA-e Alexandre de Juniac na konferenciji za novinare.

IATA je pozvala vlade da se pripreme za zračnu isporuku cjepiva protiv covida-19 širom svijeta, što podrazumijeva nabavu rashladnih uređaja, uklanjanje birokratskih prepreka i ubrzane granične formalnosti.

Radnici u zrakoplovnom sektoru trebali bi biti uključeni na liste prioriteta za imunizaciju kako bi mogli prevoziti cjepiva preko granica, naglasio je De Juniac.

Broj putnika u zračnom prometu smanjio se s prošlogodišnjih 4,5 milijuna na 1,8 milijuna u ovoj godini, prema podacima IATA-e.

Udruženje procjenjuje da su kompanije zbog pandemije nagomilale gubitke od 118,5 milijardi dolara.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.