Bačić na Baniji: Sve ćemo zbrinuti. Proći ćemo projekt po projekt, ugovor po ugovor

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U JAVNO savjetovanje će tijekom dana biti upućen prijedlog novog Zakona o obnovi, a resorni ministar Branko Bačić  je u Petrinji najavio da će, kad zakon dođe na vladu, biti predstavljen i plan stambenog zbrinjavanja građana smještenih u kontejnerima.

Potpredsjednik vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavio je to u izjavi novinarima nakon sjednice Stožera civilne zaštite, posvećene uklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom u toj i susjednim županijama, a prije obilaska od potresa stradalog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, prvi put nakon što je preuzeo ministarsku dužnost.

"Obveza nam je proces ubrzati, a novac utrošiti"

Na sastanku je, rekao je, članove Stožera upoznao s planom aktivnosti Ministarstva na ubrzanju obnove, odnosno prioritetima usmjerenima ubrzanju cjelokupnog procesa obnove. Jedan je od prioriteta što veća iskorištenost 1,3 milijarde eura koje je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti EU za obnovu javne, komunalne i prometne infrastrukture te obnovu javnih zgrada, što Hrvatska "treba utrošiti" do 30. lipnja.

"Moja je obveza, kolega ministara i ostalih čelnika tijela koji su zaduženi za provedbu projekata Fonda solidarnosti da cjelokupni taj proces ubrzamo i sredstva utrošimo. Stoga sam i danas iskoristio prigodu da pozovem sve kolege i suradnike da idućih dana projekt po projekt, ugovor po ugovor, pročešljamo, utvrdimo dinamiku te istu ubrzamo kako bismo to realizirali", rekao je.

Prioritet je i zbrinjavanje svih sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima), a Bačić je istaknuo da je plan do 1. studenoga za sve njih osigurati "prikladan smještaj" i to kroz "sedam vidova stambenog zbrinjavanja".

U idućih 15 dana bit će napravljen i plan stambenog zbrinjavanja, koji će biti predstavljen javnosti kada na sjednici vlade bude predstavljen i prijedlog novog Zakona o obnovi. Taj će plan sadržavati, naveo je Bačić, nositelje, rokove kao i adrese svih mobilnih stambenih jedinica te status njihovog budućeg stambenog zbrinjavanja.

Novi prijedlog Zakona o obnovi, koji će danas biti upućen u e-savjetovanje, napravljen je zbog toga što se objedinjavaju svi nositelji procesa obnove pod okvir Ministarstva: Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije te Središnji državni ured za obnovu  i stambeno zbrinjavanje.

"Naš je cilj da u hitnoj proceduri taj zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Hrvatskome saboru, a onda i usvojen", rekao je Bačić te naglasio da će se njime smanjiti broj sudionika u procesu obnove, kao i dokumentacija potrebna za provedbu same obnove, za 40 posto u odnosu na sadašnje stanje.

"Nema čarobnog štapića, potrebno je jako puno posla"

"Rekao sam na Stožeru, nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja, za to je potrebno jako, jako puno posla, a prije svega jako, jako, puno dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu. I od nas u središnjim tijelima vlasti, županijama, gradovima i općinama, ali i svih projektanata, svih izvođača. Pozivam sve na nužnu dozu ozbiljnosti u ovom poslu", poručio je.

Svjestan je, kaže, da je prošlo gotovo tri godine od potresa u Zagrebu te više od dvije godine od petrinjskog potresa, kao i da neće biti jednostavno te naglasio da će cjelokupna javnost moći temeljem plana koji će predstaviti svakodnevno moći kontrolirati učinjeno.

Plan je iznimno zahtjevan i svjestan sam da neće biti jednostavno do kraja listopada realizirati 2 208 različitih vrsta stambenih jedinica i osigurati ih za 4 500 građana, dodao je. Sutra će se, najavio je, sastati i sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem vezano uz obnovu u Zagrebu, a idući tjedan sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.