Baka umrle bebe: Sad nam nude stanove. Grad: I prije smo, ali ljudi ih neće

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

U KONTEJNERSKOM naselju u Petrinji jučer je preminula dvomjesečna beba. Ne sumnja se da je riječ o nasilnoj smrti, a više detalja bit će poznato nakon obdukcije. Prema neslužbenim informacijama, beba je od rođenja imala problema sa zdravljem, a stanje joj se zakompliciralo tijekom noći s utorka na srijedu.

>>U kontejnerskom naselju u Petrinji umrla beba

"Treba li se dogoditi tragedija da se ispostavi da ima praznih kuća"

>>Baka umrle bebe: Odjednom mojoj kćeri nude da bira između 14 praznih stanova i kuća

Tijekom popodneva, djetetova majka i baka istupile su u programu N1 televizije. Obje su istaknule kako uvjeti za mladu obitelj s malom djecom u kontejneru nisu primjereni. Kažu da izolacija nije dobra, da krov prokišnjava, a problema imaju i s grijanjem jer, kada se pokvari, nedostaju rezervni dijelovi za popravak.

“Prokišnjava, ako zagriješ boravak, soba je hladna, ako zagriješ sobu, boravak je hladan. Više ne znaš što bi napravio. Malog smo vodili doktoru više puta, imao je čak i temperaturu preko 40", rekla je baka preminulog dječačića.

Kazala je kako sad odjednom njenoj kćeri nude da bira između 14 praznih kuća i stanova i pita se odakle sad te prazne nekretnine. "Treba li se nešto ovako tragično dogoditi da se ispostavi da ima praznih kuća? Nisu mogli to prije riješiti? Sada kada se tragedija dogodila, gospoda daju 14 kuća", zaključila je ogorčena baka.

Gradonačelnica ponudila stan obitelji

Majka je dodala kako je i drugo dijete često bolesno. Na pitanje povezuje li to s uvjetima u kontejneru, u kojem je mlada obitelj živjela s dvoje djece, odgovorila je: “Naravno, svaku kišu mi imamo sve mokro unutra. Neki dan nam je kiša padala kroz televizor. Imamo grijalicu koja grije gornji dio kontejnera, a dolje hladno za noge. Dijete svako malo ima temperaturu, svako malo je bolesno…"

Bakine riječi potvrdila je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koja je na svojem Facebooku, uz riječi žaljenja, napisala kako je obitelji ponuđen stan u državnom vlasništvu.

Koji su to stanovi? 

Pitali smo Grad Petrinju više o navodima bake preminule djevojčice.

"Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i imovine (MPGI) u nekoliko je navrata kroz protekle dvije godine raspisivalo pozive za stambeno zbrinjavanje stradalnika potresa, pri čemu država snosi trošak najma, stradalnicima iz takozvanih 'žutih', odnosno 'crvenih' objekata.

Nadalje, na molbu građana, Grad Petrinja je u dogovoru s MPGI, dana 19. listopada 2022. godine raspisao javni poziv za iskaz interesa vlasnicima neoštećenih objekata da se jave Gradu Petrinji ako žele iznajmljivati svoju nekretninu stradalnicima potresa, dakle ljudima čije su nekretnine neuporabljive.

Ovo je učinjeno s obzirom na to da Grad Petrinja trenutno nema na raspolaganju slobodnih uporabljivih stanova u svom vlasništvu", napisali su.

"Javio se samo jedan zainteresirani korisnik"

Ističu kako se do današnjeg dana, na isti poziv, Gradu Petrinji javilo 15 vlasnika koji nude svoju nekretninu za smještaj stradalnicima, a koje su službenici Grada osobno pregledali kako bi utvrdili kako su ponuđeni objekti primjereni za stanovanje. Tu se, po svemu sudeći, radi o objektima o kojima je govorila baka preminule bebe.

"S druge strane, iako smo sa spomenutim pozivom upoznali i korisnike kontejnerskih naselja, s napomenom da dalje korisnici ne snose trošak najma, do danas nam se javio samo jedan zainteresirani korisnik, dok ih je četvero samostalno pronašlo nekretnine za smještaj, mimo gore spomenutih 15 nekretnina", navode iz Grada Petrinje.

"U samoj Petrinji nije bilo dovoljno raspoloživih nekretnina za sve stradalnike"

Ostatak odgovora pročitajte u nastavku:

"Stradalnicima potresa smještenim u kontejnerska naselja, a koji u istima nemaju uvjete za pripremu obroka, osigurana je dostava toplog obroka, svima je osigurano pranje i sušenje rublja unutar kontejnerskog naselja, osiguran je popravak svih kvarova/zamjena uređaja unutar kontejnera, ne zadužuju se za podmirenje troškova režija, uz redovitu pomoć i donacije putem djelatnika Crvenog križa, koji su smješteni u sklopu jednog od naselja

Nakon tragedije koja se jučer dogodila s novorođenom bebom, gradonačelnica Grada Petrinje osobno je sa suradnicima obišla i izrazila sućut shrvanoj obitelji te ponudila premještaj u kuću na području Grada Petrinje, za što je i dalje potrebna privola same obitelji.

Naglašavamo, kako u samoj Petrinji nije bilo dovoljno raspoloživih nekretnina za sve stradalnike, ponuda preseljenja je bila na slobodnom izboru. Očekivao se veći odaziv i interes stradalnika s obzirom na adekvatno informiranje, a napominjemo kako je poziv i dalje otvoren.

Isto tako napominjemo kako nakon preseljenja u navedene raspoložive nekretnine, na same nove stanare prelaze njihovi troškovi života. Naime, Grad Petrinja nije u mogućnosti pokrivati režijske troškove, što nije trošak stradalnika u kontejnerskim naseljima, bez obzira na lošije uvjete stanovanja", napisali su iz Grada Petrinje.

Paladina: Obnova će trajati četiri godine

Skoro su dvije godine prošle od jakog potresa koji je 28. prosinca 2020. godine u 6.28 pogodio Petrinju, da bi je sljedećeg dana pogodio još razorniji potres - magnitude 6.2 prema Richteru koji je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku županiju, ali i okolne županije.

 

Prema podacima s vladine stranice potresinfo, do 12. prosinca ove godine zaprimljeno je 9714 zahtjeva za obnovu i 8610 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu. Nekonstrukcijski je obnovljeno 4029 kuća, samoobnovljeno je 1076, a radovi se izvode na 538 kuća. Novoizgrađeno je 6 kuća, konstrukcijska obnova izvodi se na 113 kuća. Uklonjena su 793 objekta.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina krajem studenoga je tijekom posjeta Petrinji poručio da bi se Banija, što se tiče privatnih objekata, konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih obiteljskih kuća, mogla obnoviti za tri do četiri godine.

"Dvije godine nisu realan rok"

>> Ministar Paladina: Obnova Banije? Za tri do četiri godine

"Četiri godine koje sam čuo, mislim da su realne, možda i nešto kraće od toga. To je neki realan rok. Dvije godine po meni nisu realan rok", izjavio je novinarima Paladina upitan je li realno za dvije godine obnoviti Baniju, o čemu je govorio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Paladina je krajem studenoga, kada je govorio o dinamici koju trebamo postići, rekao da "trebamo minimalno 50 gradilišta, a bilo bi dobro da što prije dođemo do brojke od sto gradilišta mjesečno, da toliko počinjemo, a istovremeno da radovi napreduju u ugovorenoj dinamici".