Baldasar zbog karikatura tužio za klevetu zaposlenika gradske uprave

Foto: FAH

BIVŠI splitski gradonačelnik Ivo Baldasar tužio je za klevetu službenika Odjela za kulturu Grada Splita Dalibora Lovrića. Baldasar je Lovrića svojedobno i suspendirao, ali je vraćen na posao uz uskratu plaće od 20 posto u razdoblju od šest mjeseci.

Predmet Baldasarove tužbe dvije su karikature Dalibora Lovrića. Na jednoj se nalazi s pročelnikom za kulturu Sinišom Kukom. Baldasar smatra da su karikature uvredljive, što je i rekao sutkinji ovog tjedna.

"U prosincu 2014. saznao sam za te karikature. Pitao sam Kuku o čemu se radi. On mi je kazao da je komunikacija s Lovrićem otežana. Nakon deset dana pokazali su mi karikature. Ponovno sam zvao Kuku, on mi je rekao da je s Lovrićem nemoguće razgovarati. Saznao sam da je karikature dijelio u gradskoj upravi, ali ih je slao i ljudima koji ne rade u Banovini. Neki mediji su o tome i pisali, ali karikature nisu objavili jer zbog iznimne uvredljivosti. S Lovrićem nisam uspio razgovarati", kazao je Baldasar.

"Ne moram trpjeti ovakve uvrede"

"Karikature su me uvrijedile i povrijedile mi čast i ugled jer prekoračuju granicu dobrog ukusa i nadilaze uobičajenu kritiku dužnosti. Iako sam kao gradonačelnik podložan javnoj kritici, ne moram trpjeti ovakve uvrede. Na jednoj karikaturi aludira se na homoseksualnu vezu s pročelnikom, druga prikazuje mene s licem od svinje", kazao je Baldasar te se požalio kako nije stalo samo na ovim karikaturama, nego da ga je Lovrić nastavio vrijeđati i pisati otvorena pisma protiv njega. 

Nije osjetio da ga zaposlenici Banovine drugačije gledaju nakon Lovrićevih karikatura, ali je van radnog mjesta imao osjećaj neugode, naročito kada je prijateljima morao objašnjavati cijeli ovaj slučaj. Potvrdio je da je Lovrića dao na stegovni postupak zbog neurednog obnašanja radnih dužnosti, ali ga je Službenički sud vratio na posao.

"Karikature su stizale za vrijeme jutarnje kave na poslu, između 7 i pol i 8"

Iskaz je dao i Mario Negotić, zamijenik pročelnice Službe zajedničkih poslova. Kazao je kako je od Lovrića primio niz mailova s karikaturama osoba iz javnog života. Mailovi bi obično stizali za vrijeme jutarnje kave na poslu od 7 i pol do 8 sati ujutro. Sjetio se i kako je njegova šefica bila prikazana kao partizanka, dok je Baldasarova zamjenica Aida Batarelo nacrtana s karanfilom u ruci. Koliko je Negotiću poznato, nisu imale primjedbi na karikature. Baldasar je nacrtan na karikaturama i kao rimski car Neron s manistrom. Negotić kaže da je Lovrić uvijek osjećao nekakav otpor prema vlasti. 

"Svašta su mi govorili, ali preko ovoga nisam mogao preći. Nisam tužio za naknadu štete jer smatram da ništa ne može nadoknaditi ovakvo vrijeđanje. Meni je ovo ponašanje bilo i ostalo neshvatljivo. Da se jedan zaposlenik gradske uprave može ovako ponašati", kazao nam je Baldasar.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.