Balkan prati svjetske trendove: Nema droge? Ušmrkavaju se i ubrizgavaju i analgetici za konje

JOŠ U prosincu se u zemljama Europske unije pojavio porast broja ovisnika o ketaminu, jakom anestetiku kojega se koristi prilikom operacija kod životinja, najčešće konja, poznatom i kao vrsti droge za silovanje. Taj su svjetski trend, nažalost, počele pratiti i balkanske zemlje. U Srbiji je gotovo postao zamjena za kokain, dok u Hrvatskoj, zasad, nije pronađen u većim količinama.

Profesor Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u KB Sestara milosrdnica, prof. dr. Slavko Sakoman, u razgovoru za Index je rekao kako u Hrvatskoj, srećom, još nisu zabilježeni slučajevi ovisnika o spomenutom anestetiku.

"Anestetici i analgetici postaju sve veći problem, a kad dođe do smanjenja proizvodnje heroina bit će sve više ovisnika o njima. U Hrvatskoj je svojevremeno zabilježena pojava GHD-a, ali ovisnika o ketaminu, srećom, još nema. Sve te tvari cure negdje iz medicinskog sustava i farmaceutske industrije", naveo je dr. Sakoman.

Dr. Sakoman navodi i kako postoji opasnost od pojave ovisnosti o mnogo jačoj tvari od ketamina - fentanilu, sintetičkom opojnom analgetiku koji ima široku primjenu kao dodatak općoj anesteziji tijekom operativnih zahvata te za ublažavanje postoperativnih bolova. "Fentanil i njegovi derivati su buduća pogibelj na narko tržištu", rekao je dr. Sakoman, koji smatra kako su potrebne strože kontrole izdavanja spomenutih tvari kako bi se smanjila njihova dostupnost ovisnicima.

Ketamin dostupan u veterinarskim stanicama

Problematično kod ketamina je, naime, to što ga se u vidu injekcija, diljem Europe, može kupiti u veterinarskim stanicama, s obzirom da je prvenstveno namijenjen ublažavanju bolova kod životinja. Upravo zato su mnoge zemlje EU uvele pravilnik prema kojemu pravo na kupnju ketamina imaju samo licencirani veterinari. Ipak, dio ga i dalje završava na narko tržištu.

Prema pisanju srpskih medija, tamošnji ovisnici ga konzumiraju najčešće u kombinaciji s ecstasyjem. Naime, stave nekoliko kapi ketamina na tabletu i progutaju je. Spomenuta kombinacija izaziva halucinogena stanja i briše pamćenje.

Mnogi od ovisnika ketamin uzimaju i intravenski, poput heroina. S obzirom da izaziva jaku ovisnost, narkomani ga ubrizgavaju i do 20 puta dnevno. Neki od ovisnika ga, baš poput kokaina, ušmrkavaju.

Kratkotrajno može drastično sniziti krvni tlak, poremetiti rad srca, povećati pritisak u mozgu i dovesti do problema s vidom. Predoziranje dovodi od moždanog ili srčanog udara. Dugotrajno korištenje izaziva teške i trajne psihičke poremećaje.

I.M.
Foto: Ilustracija 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.