Ban ki-moon: UN zbog moralne odgovornosti mora pomoći žrtvama kolere na Haitiju

Foto: FAH

UJEDINJENI narodi imaju "moralnu odgovornost" prema žrtvama izbijanja kolere na Haitiju 2010., rekao je glasnogovornik UN-a u petak, nakon što je američki sud odlučio da organizacija ima imunitet od sudskog progona za navodno izazivanje izbijanja epidemije.

Sudska odluka objavljena je u četvrtak navečer samo nekoliko sati nakon što je UN prvi put priznao svoju upletenost u izbijanje kolere na Haitiju nakon potresa 2010. godine, od koje je umrlo više od 9000 ljudi, a zaraženo 770.000.

UN je rasporedio mirovne snage iz Nepala, zemlje poznate po tome što je ondje izbila kolera, a da ih nije prije toga testirao ili osigurao da budu liječeni.

Prema odluci koju je donio američki prizivni sud, UN ima imunitet od sudskog procesa bez obzira na to ima li alternativni put nadoknade štete ljudima koji su stradali.

Krivi loši sanitarni uvjeti?

Građanske skupine, pravni stručnjaci i znanstvenici rekli su da su izbijanje kolere izazvali loši sanitarni uvjeti u logoru UN-a, zbog čega je zagađena rijeka Artibonite, glavni izvor vode na Haitiju.

Nakon sudske odluke glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je žaljenje za "strašnu patnju" Haićana zbog izbijanja bolesti, rekao je Banov glasnogovornik u petak.

"Ujedinjeni narodi imaju moralnu odgovornost prema žrtvama epidemije kolere i prema Haitiju", rekao je Farhan Haq. 

Pomoć se treba koncentrirati na "žrtve kolere i njihove obitelji", no također i na pomoć Haitiju u izgradnji pouzdanog sanitarnog  i zdravstvenog sustave te sustava opskrbe vodom", rekao je glasnogovornik UN-a, prenose agencije AFP i  Reuters.

Ban je stoga pozvao donatore da pokažu solidarnost prema Haitiju i povećaju pomoć. 

Kolera, koja na Haitiju nije zabilježena gotovo 100 godina prije izbijanja ove epidemije, zaraza je koja uzrokuje teške proljeve, moguću dehidraciju i smrt, a uzrokovana je lošim sanitarnim uvjetima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.