Bandić "iza neprijateljskih linija" u Varšavskoj, aktivisti mu vikali "lopove"

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić sinoć je uzeo Duška Ljuštinu pod ruku te su se prošetali do "neprijateljskih linija" u Varšavskoj ulici gdje aktivisti od utorka čuvaju prolaz kako poduzetnik Tomo Horvatinčić ne bi započeo radove.

Bandić je prošao dijelom gdje je nekada bila pješačka zona, a sada su tamo srušene ograde i zaštitari koji danonoćno čuvaju projekt privatnog poduzetnika. Kada je prolazio pokraj aktivista, koji njegove "igre" s GUP-om smatraju odgovornima za pogodovanje privatnom projektu na uštrb javnog interesa, zaradio je burnu reakciju mase.

Na današnji prosvjed ide se s koferima

Varšavsku su ispunili zvižduci, a aktivisti su gradonačelniku Zagreba vikali i "lopove". Sve je ostalo bez reakcije gradonačelnika koji će drugi čin doživjeti već danas kada su organizatori prosvjeda "Zelena akcija" i "Pravo na grad" pripremili još jedan performans. Na prosvjedu protiv izgradnje projekta Tome Horvatinčića na kojemu se u utorak skupilo oko 3500 ljudi, pozvali su na još jedan skup danas u 18 sati.

Pozvali su sve koji će se i danas pojaviti u "okupiranoj" Varšavskoj ulici da na prosvjed ponesu kofere, jer se nakon okupljanja ide u marš prema Poglavarstvu grada Zagreba gdje će se tražiti ostavka gradonačelnika. Koferi će poslužiti za pospremanje gradonačelničkog ureda. Tijekom prosvjeda pjevat će se prepjev pjesme "Zagreb te zove" čije stihove možete naći ovdje , a audio snimku ovdje 

Uskok i DORH istražuju Horvatinčićev projekt u Varšavskoj

Prosvjed je, čini se, odjeknuo do obližnje Gajeve. "Bajiću, javi se", zazivali su prosvjednici u Varšavskoj glavnog državnog odvjetnika, a on im je ispunio želju. Na internetskim stranicama Državnog odvjetništva jučer  tijekom dana osvanulo je priopćenje u kojem se navodi da je DORH zatražio od Ministarstva kulture inspekcijski nadzor na mjestu gdje bi trebao biti izgrađen Horvatinčićev trgovački centar s podzemnom garažom, te da Uskok istražuje moguću kaznenu odgovornost prilikom izdavanja potrebne dokumentacije za izgradnju objekta na Cvjetnom trgu.

U priopćenju također stoji kako je DORH u procesu prikupljanja sve relevantne dokumentacije od Grada Zagreba, Gradskog zavoda za zaštitu spomenika i prirode, Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te Poglavarstva grada Zagreba, udruge Zelena akcija, kao i od nadležnih ministarstava.

O cijelom slučaju oglasili su se i Tomislav Horvatinčić i Hoto grupa. Javnosti se Horvatinčić obratio preko Jutarnjeg lista, koji je tijekom posljednjih mjeseci bio njegovo neslužbeno glasilo oko "slučaja Varšavska". Poruka Hoto grupe koju taj dnevni list prenosi je sljedeća: ako projekt propadne, Grad Zagreb će ostati bez 550 milijuna uloženih kuna, 1.500 radnika će ostati bez posla, neće se otvoriti 600 novih radnih mjesta, a Horvatinčić i partneri tužit će Grad i državu kako bi povratili 43 milijuna eura koje su navodno uložili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.