Bandić: Na spomeniku žrtvama Holokausta će pisati što "bude trebalo pisati"

Foto: Hina

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić je izjavio da se podići spomenik žrtvama Holokausta onako kako je i predviđeno prvonagrađenim radom, dodavši da će na njemu pisati ono što "bude trebalo pisati".

Dug prema stradalima u holokaustu

"Spomenik Holokausta, prvonagrađeni rad, ide na odabranu poziciju. To ćemo napraviti i to je dug Hrvatske prema svima stradalima u Holokaustu", poručio je Bandić poslije konferencije Digital@HR. Dodao je da će na spomeniku pisati ono što "bude trebalo pisati", kao i da proces dogovora ide svojim tijekom. "Hrvatska će sama odlučiti po tom pitanju i nitko joj neće postavljati uvjete", rekao je Bandić.

Odabrana pozicija u Branimirovoj ulici

Radovi na spomeniku autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine još nisu počeli, a Grad Zagreb podići će ga u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, kao gestu sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu, s porukom da se prošlost ne ponovi.

Kritika odluke od strane ŽOZ-a, WJC-a i Ilana Mora

Odluka Gradske skupštine o podizanju spomenika svim žrtvama Holokausta, prema Bandićevom prijedlogu, našla se na udaru kritika Židovske općine Zagreb (ŽOZ), Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i veleposlanika Izraela u Hrvatskoj Ilana Mora. ŽOZ i WJC smatraju da se time želi prikriti istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase Holokausta. Mor je naglasio da je važno da svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni, uključujući Hrvatsku, pogleda vlastitu povijest i suoči se s njom bez pokušaja da je uljepša.
 

Otvoreno pismo arhitekata i urbanista

Gradonačelnik nije htio komentirati izmjene Gradskog urbanističkog plana (GUP), kao ni otvoreno pismo arhitekata i urbanista koji su nedavno zatražili sudjelovanje struke i javnosti pri izmjeni GUP-a, navodeći da nacrt izmjena za "Zagrebački Manhattan" nije javno raspravljen te da je njegovo donošenje proceduralno neprihvatljivo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.