Bandić se zadužuje za 150 milijuna kuna, kao jamstvo daje bazene na Sveticama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZAGREBAČKI holding zadužit će se za 150 milijuna kuna kod Erste banke. Najveći dio tog novca, više od 82 milijuna kuna, otići će u Čistoću i ZGOS, Holdingovu tvrtku za sanaciju i zbrinjavanje otpada (22 milijuna), dok će druge podružnice za investicije dobiti daleko manje. 

Milijun eura svaka tri mjeseca

Erste banka je, razumljivo, tražila neko osiguranje za kredit koji će Holding otplaćivati u 20 kvartalnih rata po 7,5 milijuna kuna, plus kamate od 2,3 posto. U Holdingu i Gradu Zagrebu, što je jedno te isto, iako je riječ o odvojenim pravnim osobama, dosjetili su se kako da banci daju jamstvo, a da izravno ne opterete gradski proračun.

Zagreb je jamac, ali ne mora izdati jamstvo

Milan Bandić i njegovi suradnici gradskim su zastupnicima tako predložili zaključak prema kojem se kao jamstvo za otplatu kredita daje ugovor između Holdinga i Grada. Riječ je o ugovoru za najam bazena na Sveticama.

Zagrebački holding svom vlasniku Gradu Zagrebu iznajmljuje bazene za nešto više od 327 tisuća eura, odnosno oko 2,5 milijuna kuna mjesečno. Ovom operacijom Zagreb je de facto postao jamac za kredit, samo što se to tako ne zove pa ni Grad ne mora tu obavezu upisati među izdana jamstva.

Unajmljuju bazen sami od sebe

Zagrebački holding bio je investitor u izgradnju bazena na Sveticama koja je koštala 133 milijuna kuna. U tri godine otkako su otvoreni, Grad je Holdingu isplatio oko 90 milijuna kuna, što znači da bi bazeni bili isplaćeni za godinu i pol dana. No sada je taj ugovor dan kao jamstvo na sljedećih pet godina. Prema tome, Grad namjerava i dalje uplaćivati ogromne količine novca za najam bazena, iako im je zapravo vlasnik kao i tvrtki koja ih je izgradila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.