PRVI SLUČAJ POVRATA Hypo banka vratila klijentici preplaćene kamate za kredit u švicarskim francima

Foto: Shutterstock, press

HYPO banka, odnosno Addiko bank, kako glasi novi naziv, isplatila je klijentici preplaćene kamate po kreditu vezanom u švicarski franak, što je prvi takav slučaj od kada dužnici vode sporove protiv banaka, zbog neregularno ugovorenih kamatnih stopa.

Klijentica je tužila banku i prošle godine dobila prvostupanjsku presudu u svoju korist.
Zanimljivo je da se banka, za razliku od većine ostalih slučajeva, nije žalila, te je presuda postala pravomoćna.

Da podsjetimo, Vrhovni sud prošle je godine donio presudu u kojoj je dužnicima s kreditima vezanim za švicarski franak priznao da je kamatna stopa tih kredita nezakonita.

Ranija presuda Visokog trgovačkog suda dovela je do pokretanja niza tužbi od strane dužnika, koji su tražili da im se isplati razlika između kamate koju su ugovorili prilikom sklapanja kredita i kamate koju je banka na svoju ruku odredila za vrijeme otplate kredita.

Banke su cijelo vrijeme tvrdile kako su imale svako pravo na mijenjanje kamate, unatoč tome što je odredba o promjenjivoj kamati ništetna, dodajući kako u svakom postupku treba zasebno odrediti do koje visine se ta promjena trebala kretati.

Zamolili smo Addiko banku za komentar ovog slučaja, te pojašnjenje izostanka žalbe, no do objave teksta nismo dobili odgovor.