Bankar Dedić smaknut je prije 21 godinu. Ubojici je danas trebalo početi suđenje

Foto: Robert Anić/PIXSELL

POČETAK suđenja Tomislavu Viktoru Basi, optuženom za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića 1999. godine, odgođen je danas na Županijskom sudu zbog zahtjeva obrane za izuzećem predsjednika Sudskog vijeća Zdravka Majerovića.

Obrana je zatražila izuzeće tvrdeći da je Majerović ranije kao član Vijeća sudjelovao u donošenju odluke o produljenju istražnog zatvora protiv Base čime je, smatra obrana, već donio stav o osnovanoj sumnji u ovom slučaju.

Basina obrana je ranije na odluku o produljenju pritvora uložila žalbu, a o zahtjevu za izuzećem suca odlučivat će vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Base 25. lipnja prošle godine, tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića u Zagrebu prije više od 21 godinu.

Došao je pred Dedićevu zgradu i postavio mu sačekušu. S njim je bila još jedna osoba

U optužnici se okrivljeniku stavlja na teret da je 3. srpnja 1999. oko 22:30 u Zagrebu s još jednom nepoznatom osobom, sukladno prethodnom dogovoru i u nakani da Dedića liše života, pričekao njegov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17 u kojoj je Dedić stanovao.

Nakon što je Dedić ušao u zgradu, u njega su ispalili dvadesetak hitaca iz automatskog pištolja i pištolja. Dedić je zadobio niz prostrjelnih ozljeda glave i tijela koje su dovele do smrti.

Tomislava Viktora Basu policija je uhitila 30. siječnja 2020., a čekala je nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.