Banke će zbog pranja novca morati prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

OD 1. siječnja iduće godine svaka transakcija veća od 10 tisuća eura će morati biti prijavljena Uredu za sprječavanje pranja novca, proizlazi iz novog prijedloga izmjena zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, kojeg je ministarstvo financija uputilo na javno savjetovanje.

Trenutno je prag nakon kojeg banke moraju prijaviti transakciju postavljen na 200 tisuća kuna, odnosno 26.599 eura. Vlada u izmjene zakona kreće na poticaj MONEYVAL-a, nadzornog tijela Vijeća Europe koje periodično procjenjuje sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma svojih članica te objavljuje izvješća.

Gotovina se koristi kod većine kaznenih dijela

U izvješću MONEYVAL-a navedeno je kako se u Hrvatskoj gotovina intenzivno koristi u počinjenju kaznenih djela, poput poreznih utaja, koruptivnih kaznenih djela i zlouporaba opojnih droga, a koja predstavljaju najveću prijetnju za pranje novca. 

MONEYVAL je trenutačni prag za prijavu gotovinskih transakcija od 200.000 kuna ocijenio previsokim te je preporučio Hrvatskoj smanjenje trenutnog praga na 75 tisuća kuna.

Registar pružatelja usluga virtualne imovine

Vlada planira uvesti i promjene koje se tiču pružatelja usluga virtualne imovine. Uvodi se njihov registar, a propisat će se i suradnja s europskim nadzornim tijelima u pogledu virtualne imovine.

Izmjenama zakona će se propisati i obveza registracije i vođenje registra pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja