Banožić: Nema govora o povlačenju hrvatskih vojnika s Kosova

Foto: EPA

HRVATSKI kontingent na Kosovu je na sigurnom, neće doći do njegovog povlačenja te se situacija stabilizira, rekao je u utorak ministar obrane Mario Banožić, dan nakon sukoba između srpskih prosvjednika i snaga KFOR-a. Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan, na sjeveru Kosova. 

"Situacija se stabilizira"

Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali. Banožić je u utorak rekao kako su pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), sudionici u misiji KFOR-a, na sigurnom, te da su dali svoj doprinos kao sanitetski tim. 

Ministar obrane je u izjavi u Zagrebu rekao da se "situacija stabilizira", da "nema govora o povlačenju" kontingenta te da Hrvatska kao "odgovorna članica NATO-a" ima svoje obaveze koje ispunjava na najbolji način. "Sve je sigurno, naša vojska je spremna po pitanju zadaća koje su pred njima", zaključio je ministar. HRVCON broji ukupno 151 pripadnika.